Du är inte inloggad.

Artikel

Varför man får bristningar av träning

 

Det är väldigt vanligt att få bristningar om man tränar regelbundet och intensivt. Ofta är det när man tränar börjar träna, eller börjar träna en ny muskelgrupp, som man får bristningarna inom några veckor eller en månad. Bristningarna orsakas av att huden inte hinner växa i takt med att de underliggande vävnaderna växer i volym. Då bildas små blödande sår i hudens mellersta lager, vilket vi ser som rödlila sträck på hudens utsida. Bristningar är egentligen ett tydligt tecken på att ens muskler har blivit större och att ens träning fungerar, även om de är oönskade. Ryggen och överarmarna är troligen de vanligaste områdena att få bristningar på. Men man kan också få bristningar på benen och magen.
 
Det finns ett flertal olika faktorer som påverkar om man får bristningar eller inte. Den största faktorn är troligen genetisk i och med att våra arvsanlag påverkar hudens struktur och tålighet. Något man vet med säkerhet är att ljushyade människor lättare drabbas av bristningar än mörkhyade. Men huden påverkas också av det vi äter och dricker. Om man vill undvika bristningar bör man dricka mycket vatten vilket bidrar till att hålla huden elastisk. Man bör också äta mycket zink, protein, C-vitamin och A-vitamin. Men det mest effektiva man kan göra är att inte träna för mycket eller för intensivt, så att musklerna inte växer snabbare än vad huden hinner med. Träna istället så varierat som möjligt.
 
För att ta bort bristningar som redan har uppstått kan man använda vissa produkter som hjälper huden att läka och ta bort de ärr som orsakats av bristningarna. Dessa produkter är ofta krämer som är menade att återfukta och berika huden med vitaminer och andra näringsämnen som den behöver. Men det finns också krämer som innehåller proteiner som är menade att förbättra hudens struktur. Olika krämer fungerar olika bra för olika människor, så det bästa man kan göra är att prova sig fram med olika produkter.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Förberedelser för brasiliansk vaxning
Ta hand om din tarmflora
Bubbelbadkar - Bubbelmatta Montiss Spa
Ögonfransserum fungerar det?
Ansiktsbehandling