Du är inte inloggad.

Artikel

Varför skaffa en projektor?

En projektor används för att visa film, bilder eller data genom att projicera dem på en duk eller annan plan yta. Projektorer kan vara både analoga och digitala - den förstnämnda traditionellt använd på biosalonger, medan digitala som kopplas till både en tv eller dator är mer lämpade för hemmabruk. Allteftersom priserna sjunkit har digitala projektorer också blivit allt vanligare. Till skillnad från en tv som oftast har en bild mellan 40-60 tum kan man med en projektor skapa den där äkta biodukskänslan även hemma i soffan!

Liquid Cristal Display (LCD)
I en LCD-projektor färdas ljuset genom tre genomskinliga LCD-skärmar (röd, blå och grön) och kombineras sedan genom en prisma för att skapa den projicerade bilden. Fördelarna med denna typ av projektorer är att de har hög ljusstyrka och klara färger. Detta gör att de generellt presterar mycket bra i ljusa rum och med bilder av hög kontrast. En nackdel är dock at de ofta har kortare livslängd.

Digital Light Processning (DLP)
DLP-tekniken använder sig av ett DMD-chip som består av ett stort antal microspeglar, lika många som upplösningen (antalet pixlar). Dessa speglar reflekterar olika mycket ljus som sedan “färgläggs” av ett färghjul (också rött, grönt och blått) som roterar mellan DMD-chippet och linsen. Denna teknik producerar bilder av en hög kvalité och har dessutom längre livslängd. Dock kan, speciellt hos längre budgetprojektorer, en regnbågseffekt (små skuggor av rött, blått eller grönt) ibland ses.

Hur man väljer rätt projektor
Det finns inget rätt svar om vad som är den bästa projektorn - det handlar istället att hitta en projektor som passar just dina behov. Det finns dock några faktorer som är viktiga att tänka på:

  • Upplösning: antalet pixlar (bildpunkter i bildpanelen)
  • Ljusstyrka: en hemmabioprojektor bör ligga på en ljusstyrka mellan 1000 till 2500 lumen
  • Kontrast: skillnaden mellan det ljusaste och mörkaste området
  • Aspect ratio: (sidförhållande) hur lång bildens långsida är i förhållande till kortsidan

Många anser att det är bättre att hyra en projektor men såklart är ekonomin en stor betydande del.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Coworking omformar fastighetssektorn - Hur påverkar förändringen fastighetssektorn?
Allt om Emma Stone
JENSEN grundskola
Bärning av lastbil E6
Jourstäd Linköping