Du är inte inloggad.

Artikel

Vikten av gymnasieutbildning

Det finns vissa perioder i livet som man önskar aldrig skulle ta slut. Trots att de sista åren i skolan i högsta grad faller i det facket kan det vara svårt att inse vilken betydelse gymnasieutbildning har för framtiden.

En bra gymnasial utbildning lägger grunden för livet. De här tre viktiga åren kommer gå fortare än du tror. Se därför till att du får ut så mycket som möjligt av dem. Välj inte ett program bara för att det är det bredaste av dem, eller det som verkar enklast. Välj det program som intresserar dig mest. För det är otroligt mycket lättare att prestera bra i ämnen som man faktiskt vill lära sig mer om.

Träffa nya vänner och skapa spännande relationer. Men glöm inte bort de gamla. Det kanske verkar oviktigt nu, men de kan vara några av de bästa relationerna i ditt liv.

Engagera dig i saker. Gå med i en förening, en sport eller vad som helst. Sitt inte bara hemma framför en dator efter skolan, våga gå ut och prova nya saker. Vad är det värsta som kan hända? Hittar du dessutom något du brinner för så har du så mycket mer vunnet.

Gymnasiet är den sista tiden då det enda du behöver oroa dig över är skolan och dina betyg. Och även om du får underkänt så kommer det att finnas människor runt dig som hjälper dig. Den typen av stöd finns inte på samma sätt senare i livet. När du tar studenten börjar det riktiga livet. Då kommer du att vara myndig och själv ansvara för vad du gör i livet. Det är därför du bör krama ut så mycket du bara kan ur din gymnasietid.

Tiden efter studenten kan vara oerhört läskig att tänka på. Vad ska man göra? Studera vidare? Skaffa jobb? Flytta hemifrån eller kanske ut och resa ett tag? Dessa tankar går genom huvudet på alla gymnasieelever. En del vet precis vad de ska göra efteråt. Att i det läget själv inte veta kan vara väldigt jobbigt och man kan känna press från alla håll att man bör ha kommit på ”vad man ska bli när man blir stor”. Är det så att du känner att det bildas en svettpärla i pannan varje gång någon frågor vad du ska göra efter studenten så kan det vara skönt att gå och prata med en studievägledare eller någon annan rådgivare. De handskas med den typen av ångest dagligen och kan hjälpa dig att komma till klarhet.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Funderar du på studier i höst?
Stockholms spännande vuxenutbildningar
Certifikat för Heta arbeten
Individuellt anpassad telemarketing
Dra nytta av de fördelar distansundervisning erbjuder