Du är inte inloggad.

Artikel

Visste du att a-kassan bara ersätter max 11 000 kr/mån? Därför är det viktigt att teckna inkomstförsäkring.

Inkomstförsäkring?
Har du hört talas om inkomstförsäkring? Det är kanske inte den mest kända försäkringen, men det är kanske en av de viktigaste försäkringarna för dig som privatperson.
Svenskarna är kända för att vara högt belånade och med det höga fasta kostnader såsom boräntor och övriga räntor. . . Därför är en inkomstförsäkring ett mycket viktigt skydd om du skulle bli arbetslös. A-kassan ersätter max 80 % av 18 700 kr i månadslön. Det blir max ca 11 000 kr efter skatt. Tjänar du över 18 700 kr så är det därför viktigt att du försäkrar lönen som överstiger 18 700 kr så att du får 80 % av din totala lön. Detta kan du göra med en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen betalar ut ersättning under en period efter att du blivit ofrivilligt arbetslös, under ersättningsperioden så ges du möjlighet att leta efter nytt jobb utan att stressa. I takt med att allt fler lämnar fackförbunden så ökar behovet av privata alternativ där man kan få ett skydd om man skulle bli arbetslös.

Privat inkomstförsäkring
Inget av de stora välkända svenska försäkringsbolagen erbjuder inkomstförsäkring direkt till privatpersoner. Det finns dock ett fåtal privata aktörer som erbjuder inkomstförsäkring, dessa är JobbGarant, Accept och Solid. Tidigare har även ett bolag som heter E.N Sakförsäkring funnits men de har fått sitt tillstånd indraget hos finansinspektionen. Fördelarna med en privat inkomstförsäkring är att du får en lång ersättningstid. Ersättningstiden är minst 1 år. En annan fördel är att du kan försäkra en högre lön, ända upp till 160 000 kr/mån. Den sista fördelen är att du kan teckna försäkring oavsett vilken bransch du jobbar inom. Premierna varierar beroende på bransch, men du har ändå möjligheten att teckna.

Facklig inkomstförsäkring - kollektivavtalad
Du har säkert sett Unionens reklam där de marknadsför sin inkomstförsäkring. De flesta som har inkomstförsäkring har också det via kollektiva inkomstförsäkringar via fackförbund. Långt ifrån alla fackförbund erbjuder dock inkomstförsäkring i dagsläget. Exempelvis Byggnads och IF Metall har valt att inte erbjuda sina medlemmar inkomstförsäkring. Dessa förbund har haft det tidigare men har valt att inte erbjuda inkomstförsäkring då skadeutbetalningarna blivit för höga.
De fackliga inkomstförsäkringarna ser mycket olika ut och skiljer sig främst i hur lång ersättning den försäkrade kan få, dvs. hur många ersättningsdagar som ingår i försäkringen. Säljarnas inkomstförsäkring innebär exempelvis att du får ersättning i 80 arbetsdagar medan det exempelvis i Visions inkomstförsäkring ingår 200 ersättningsdagar vilket motsvarar ca 9 månader.
En fördel med en inkomstförsäkring via fackförbund är priset. Premien för inkomstförsäkringen blir låg eftersom fackförbundet försäkrar en stor grupp. Du måste såklart betala fackavgift också vilket gör att priset kanske blir ungefär detsamma som en privat inkomstförsäkring ändå, men det är en annan femma. En annan fördel är att villkoren kan vara lite mjukare, exempelvis så krävs inte i alltid en tillsvidareanställning vid uppsägningen för att få ersättning från försäkringen.

Därför är det viktigt att teckna inkomstförsäkring
Det är viktigt eftersom ingen i samhället vinner på att betalningsförmågan försvinner hos individer som blivit uppsagda. Hoppas denna artikel lärt dig mer om inkomstförsäkring och hur den kan göra dig tryggare!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Leasa bil privat
Vem tjänar mest i världen?
Så enkelt är det med smslån
NIX-registret
Behöver du hjälp med bokföring och redovisning | Expand U