Du är inte inloggad.

Artikel

Zink - Kosttillskott i mirakelklassen!

Öka alla aspekter av din hälsa och ditt välmående
- genom att se till att du får i dig tillräckligt med zink

Zink är en kraftfull antioxidant, som skyddar våra celler är direkt involverat i celldelning och är därför viktigt för vårt immunförsvar och vår allmäna hälsa. Zink har även en betydande funktion för en fungerande endokrin funktion och behövs för upprätthållandet av optimala hormonnivåer. Zink kan med fördel kombineras som kosttillskott när du vill jämna ut dina hormonnivåer om du exempelvis har signaler på att ditt östrogen är tillfälligt högt eller tvärtom. Utmärkt för hormonbalans!

Förutom immunförsvar och optimala hormonnivåer är zink även viktigt för hudens, naglarnas och hårets välbefinnande. Tillräckliga zinknivåer är även nödvändiga för optimal prestation, energi och kroppskomposition. Zink påverkar även proteinsyntesen och behövs för att våra röda- och vita blodceller ska fungera som de ska. På grund av zinkets viktiga egenskaper och användningsområden i vår kropp kan därför bara mindre brister på zink leda till stora problem.
 

Grupper med större risk för zinkbrist

Zink hittas i större koncentration i kött, mjölkprodukter och vissa skaldjur  - där ostron innehåller störst koncentration av alla kända livsmedel. Fullkornsprodukter och baljväxter innehåller också zink, men binds då till fytater, som gör det svårare för kroppen att ta upp mineralet. De som inte äter kött eller skaldjur löper därför störst risk för zinkbrist, men även alkoholister, människor med matsmältningsproblem och människor med för låga halter saltsyra i magen hamnar också i en större riskgrupp. Stora intag av mediciner kan också det framkalla zinkbrist och låga nivåer av essentiella näringsämnen överlag. Kvinnor som äter preventivmedel eller hormonpreparat löper också större risk för för låga zinknivåer. 
 

Symtom av brist på Zink

Låga zinknivåer leder till smakförrändringar och ofta även till craving efter saltare/sötare mat. Brist kan även leda till diarré, låg energi, kroniskt trötthet, infertilitet, dåligt immunförsvar, dåligt minne, svårigheter att fokusera och försämrad sårläkning. Ett mer konkret tecken på zinkbrist är vita prickar på naglarna.
Eftersom många av symtomen är spridda och ganska diffusa kan de lätt förbises och kopplas samman med andra hälsobekymmer. Ett enkelt zinktest kan säkerställa eventuella tvivel.
 

#1 Ökar styrka och atletisk prestation

Mycket på grund av sin betydande roll i produktionen av anabola hormoner (tillväxthormon).
 

#2 Ökar fertiliteten och hälsan hos män 

Zink är ett viktigt mineral för höga testosteronnivåer, vilket är förutsättningen för att mannens prostata ska fungera optimalt. Tillräckliga zinknivåer i prostatan skyddar cellerna från skada, inflammation och motverkar även utvecklingen av cancer. Undersökningar har även visat sig ge liknande positiva verkan på  kvinnor, och ett skydd mot cancer i äggstockar och bröst.
 

#3 Ökar fertiliteten och hälsan hos kvinnor

Hos kvinnor är zink involverat i tillväxtprocessen av hennes ägg. Brist på zink leder till att äggen inte mognar som de ska och kan orsaka infertilitet. Tillräckliga zinknivåer möjliggör även effektiv östrogen och progesteron användning och ser till att östrogen används där det ska och till vad det ska. 
 

#4 Skyddar mot cancer och boostar immunförsvaret

#5 Förbättrar hjärt- och kärlhälsan

Låga zinknivåer kan orsaka defekter på kärlens väggar, vilket i sin tur kan leda till kolesterolansamling och inflammation och därmed öka risken för hjärtsjukdomar. Låga zink nivåer och ett stort intag av fett och kolesterol kan därför negativt påverka hjärt- och kärlhälsan. Studier visar däremot att tillräckliga zinknivåer har skyddande effekt och hindrar utvecklingen av hjärtsjukdomar.  
 

#6 Ökar insulinkänsligheten och förebygger diabetes

Zink är betydande för många av våra hormoner, däribland insulin.

#7 Zink = en super antioxidant

Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler - som skadar våra celler - genom att binda sig till dem och neutralisera dem. Zink är speciellt bra att motverka den skadande effekten av högt järn. Zink motverkar även fria radikaler som framkallar inflammation och är speciellt effektiv när det gäller att detoxa hjärnan från tungmetaller.
 

#8 Detoxa hjärnan från tungmetaller och skydda mot Alzheimer's 

Utvecklingen av Alzheimer's påskyndas av ökande halter tungmetaller i hjärnan. Zinkets super antioxidant effekt kan hjälpa till att ta bort dessa gifter och kan även hjälpa till att bibehålla homeostas (jämnvikt) i hjärnans celler. 
 

#9 Boosta hjärnkapaciteten och behandla ADHD 

Zink spelar en betydande roll i funktionen hos neurotransmittorer (signalsubstans) och hjälper till att bibehålla hjärnärnfunktion och -struktur. Zink är även nödvändigt vid metabolismen av melatonin, som reglerar dopamin. Zink är även en viktig del av ett enzym nödvändigt för uppbyggnaden av fettsyror i hjärnans membran, som säkerställer att membranet får de näringsämnen det behöver, en otroligt viktig del för hjärnans hälsa och funktion.
 

#10 Höj ditt humör och minska risken för depression 

Hur testar du dina zinknivåer?

Innan du börjar experimentera med zinktillskott - var medveten om att det även finns en övre gräns för dietärt zink och det går att bli zinktoxisk. Gör därför ett test för att se var du ligger. Så fort du börjat äta zinktillskott kommer dina nivåer att öka, gör därför ett nytt test om 6 till 8 veckor för att se hur du ligger till.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Moderna definitioner av stress
Börja använd en Aloe Vera kräm
Cellulitbehandling hemma
Problem efter ögonlaser
Maria Åkterberg Schampo