Du är inte inloggad.

Artikel

Åtgärder för att säkerställa säkerheten vid användning av fasadstegar med fallskydd

Innan du börjar använda en fasadstege, måste man vara noga med att se till att den är ordentligt inställd på plats. Ortosen för en fasadstege  måste vara korrekt låsta på plats. Den toppen av stegen bör fortsätta minst tre meter ovanför den punkt där man avser att klättra på. Höga stegar kräver ytterligare fastsättning vid punkter längs dess längd och vid dess fot för att förhindra rörelser.

Styva fasadstegar som axel stege och stätta stege används genom att luta dem på väggen eller någon annan vertikal yta. Det har bestämts att det är säkert att luta för stegen i en vinkel på 15 grader mot vertikalplanet. Detta uppnås genom att ha den foten av fasadstegen på ett avstånd från väggen som är en fjärdedel av höjden på toppen av stegen från marken.

När fasadstegen är inställd på detta sätt, då foten av fasadstege inte kommer att glida bakåt för att orsaka att den faller. Läget gör att toppen av fasadstegen ramlar baklänges. Ladder stabiliserar kan användas för att fästa foten av stegen till marken för extra säkerhet. I situationer där det finns prognoser från väggen, kan man använda en stege dödläge. Denna anordning används för att ställa in den övre delen av stege bort från de som gör det möjligt hinder som måste passeras.

Använda fasadstegar kräver stor skicklighet. Viss balansering krävs när du använder en katt fasadstege för att arbeta. Det rekommenderas endast för användning där det är omöjligt att använda en fast fasadstege med fallskydd som klättrar ett föremål med en krökt yta som en sten eller klippa. Vikten av användaren och hans last måste hållas till ett minimum.

Den person som med hjälp av fasadstege med fallskydd bör alltid inse det när du klättrar upp eller ned. Båda fötterna ska hållas på stegen. Det är mycket farligt för användaren att stå på den övre eller färgen hyllan i en fasadstege. Om ett bältesspänne används bör den placeras mellan stegpinnarna för att hindra den från att fastna.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

RiVe Juridiska Byrå - Specialister inom arbetsrätt
Vetenskapen bakom stegpinnedesign
Spårledning: ett viktigt hjälpmedel för tågtrafiken
Allt om Chuck Norris
En guide till systematiskt arbetsmiljöarbete