Du är inte inloggad.

Artikel

Att laga tomatsoppa – så får du den perfekt

 

Oavsett om det är ruskig höst med blöta kvällar på väg hem i mörkret från jobbet. Eller om det är strålande sol på terrassen under sommaren så finns det vissa rätter som alltid passar. Ett bra exempel på en sådan maträtt är en klassisk tomatsoppa. Det är en måltid som är perfekt på många sätt, och det kan serveras under en rad olika former. Allt ifrån den lite syrliga och härligt somriga varianten av iskall gazpacho från kylen till en het och kryddig mexikansk variant under vinterhalvåret.

Att laga en tomatsoppa är dessutom busenkelt, och det kräver som namnet redan antyder inte särskilt avancerade ingredienser. Maträtten är lika perfekt för studenter där pengarna är lika viktiga som pennan under lektionen till den fina nyårsmiddagen med dressade gäster.

Alla fördelar må låta härliga, men hur lagar man egentligen en tomatsoppa? Ja att hitta recept på tomatsoppa är också lika enkelt, för det är nämligen en rätt som funnits sedan långt tillbaka. Man har till och med hittat uråldriga recept från romarriket på varianter av tomatsoppa, och på burk har det funnits i snart 200 år i USA. Under denna period har naturligtvis väldigt många olika typer av tomatsoppor utvecklats, och därmed även recepten.

Idag går recept på tomatsoppa att finna överallt. Fast allra enklast är såklart över internet, där du kan välja och vraka bland mängder av receptsidor eller videos på Youtube. Eller varför inte ta tillfället i akt och leta reda på ett par matlagningsforum där folk kanske har kommit på helt unikt egna recept och variationer på sin tomatsoppa. Till exempel så innehåller en toscansk matsoppa ofta en lite gräddigare struktur som uppnås genom att använda en stavmixer. Medan en gazpacho ofta kan ha lite större bitar i sig och mer genomskinlig till färgen. I vissa tomatsoppor används grädde medan du i andra inte hittar en enda mjölkprodukt. Med andra ord finns det många olika typer av recept på tomatsoppa, och du hittar dom som sagt enklast genom internet.

Serveringsförslag för en tomatsoppa varierar också kraftigt, i allt från läckra och snygga cocktailglas att servera gästerna som aptitretare till härliga djuptallrikar och grytor. Andra bra tips kan vara att ha lite krutonger, persilja eller varför inte vitlöksbröd till hands. Att komplettera en tomatsoppa är bara roligt när man får använda fantasin.

Så om du inte vet vad du ska äta till middag ikväll, och om din mage hungrar efter något nyttigt, krämigt och gott. Varför inte laga en tomatsoppa? Det räcker länge, är billigt och mycket mättande. Lycka till!

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

De 5 bästa pasta carbonara restaurangerna i Rom
Test av olika typer av matkassar
ESE pods och annat roligt
Besök sommarstaden Motala och ät på trevliga restauranger
Sydamerikansk mat på södermalm