Du är inte inloggad.

Artikel

Billigast el genom Kundkraft eller Elskling?

Med tanke på att det finns närmare 150 elhandelsbolag i Sverige är det en utmaning att veta vilket bolag som erbjuder billigaste el. Två populära alternativ bland många konsumenter är att använda sig av Kundkraft eller Elskling. I denna artikel kommer du lära dig skillnaden mellan dessa företag och hur du hittar billig el.

Kundkraft eller Elskling?

Kundkraft och Elskling är två helt olika typer av tjänster. Kundkraft hjälper sina medlemmar till billigaste elen genom en gemensam upphandling av elhandelsbolag medan Elskling är en jämförelsetjänst som jämför elpriser mellan alla svenska elbolag.

Så fungerar Kundkraft

Kundkraft handlar varje månad upp ett rörligt och ett fast elavtal med bindningstiden 12 månader till sina medlemmar. Alla svenska elbolag har möjligheten att svara på upphandlingen. Elbolaget som erbjuder lägst elpris utan tillkommande fasta avgifter vinner upphandlingen och får leverera el till alla Kundskrafts medlemmar som i dagsläget är cirka 120 000 stycken. Kundkraft ställer flera hårda krav under upphandlingen, bland annat att all el ska vara ursprungsmärkt från förnyelsebara energikällor som vattenkraft, solkraft och vindkraft.

Som medlem i Kundkraft får du därmed alltid ett konkurrenskraftigt elpris. Det finns däremot några nackdelar. En nackdel med Kundkraft är att du måste byta elbolag varje år, eftersom avtalstiden är 12 månader. En annan nackdel är att du inte får ta del av några nykundsrabatter hos det nya elbolaget. I dagsläget är det vanligt att elbolag erbjuder nya kunder ett välkomsterbjudanden, exempelvis finns det elbolag som bjuder på den fasta månadsavgiften under 6 eller 12 månader.

Så fungerar Elskling 

Elskling är en jämförelsetjänst som jämför elpriser hos alla svenska elhandelsleverantörer. Elskling jämför därmed tusentals olika elavtal från cirka 150 elhandelsbolag. Hos Elskling kan du jämföra elavtal med rörligt elpris som följer marknadspriset på Nord Pool. Rörligt elpris har historiskt sett varit det billigaste elavtalet.

Elskling jämför även elavtal med fast elpris under 6 månader - 5 år samt olika typer av mix-avtal och vintersäkrade avtal. Med ett fast elavtal betalar du samma elpris under hela avtalsperioden. 

Till skillnad från Elpriskollen är Elskling.se en kommersiell jämförelsetjänst som tjänar pengar på att förmedla elavtal till elbolagen.

Slutsats

Både Elskling och Kundkraft hjälper privatpersoner till billigare el. Elskling är en jämförelsetjänst som du använder vid ett tillfälle för att hitta det billigaste elbolaget medan ett medlemskap i Kundkraft ger ett konkurrenskraftigt elpris över en längre tid.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ställ en fordonsfråga online
Låt ett IT-konsultbolag hjälpa ditt företag in i den digitala världen redan idag
Bbi Communication
Vilken industrislang bör man välja?
Är gåvokort den bästa företagspresenten?