Du är inte inloggad.

Artikel

HDMI kabel

Det bästa sättet att föra över digitala signaler är med en HDMI-kabel via den relativt nya standarden HDMI. HDMI står för High-Definition Multimedia Interface, och är den idag mest spridda högupplösningsstandarden. För att få tillgång till HDMI-signaler behöver man använda sig utav HDMI-kablar. Dessa finns i två versioner, en med 19 pinnar som kallas Type-A och en med 29 pinnar som kallas Type-B. Type-B har dubbelt så hög bandbreddskapacitet än vad Type-A har och lämpar sig bättre för extremt höga upplösningar, ända upp emot 3840×2400.
 
HDMI - Både ljud och bild
 
Till skillnad från DVI-kablar, som är ett annat sätt att förflytta högupplösta digitala signaler, så skickar HDMI-kablar även ljud på samma kabel, så man behöver endast använda en HDMI-kabel istället för två. Även VGA-kabel, som varit med på persondator marknaden länge, kan inte skicka ljud via grafikkabeln, något som talar för HDMI och HDMI-kabel vid signalöverföring mellan dator och tv eller mellan tv och konsol.
 
I dagsläget kan en HDMI-kabel på 5 meter kosta mellan 300 till 500 kronor, beroende på vart man handlar. En 2 meter lång kostar 250 – 450 och en 1,5 meter lång kabel mellan 200 till 350 kronor. Digitala butiker brukar oftast vara billigare än fysiska, men priset brukar inte skilja sig nämnvärt. Kablar kan även inhandlas i vanliga elektronikaffärer samt på olika sidor på internet. Använda kablar har inga nämnbara skavanker, men man skall vara uppmärksam på kabelns skick för att undvika böjda kablar samt glappande kontakter.

En HDMI kabel är ofta nödvändigt när du ska skapa ett hemmabio system.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Det är av största vikt att skydda sig mot solens uv-strålar
Varför ska man ge en examenspresent?
Störst chans att vinna på sällskapsspel
Nu är det utomhustid
Ja må du leva