Du är inte inloggad.

Artikel

Patchwork, kelim & vintage-mattor – En snabbguide!

Mattan har varit en självklarhet inom inredning i hundratals år under människans historia. Det finns massvis med olika typer utav tillverkningssätt för mattor, till exempel vävda, knutade, tovade m.m. De har kommit i olika stilar, utformningar och färger genom århundradena, allt ifrån stora och majestätiska mattor på de kungliga hoven till exklusiva mattor ifrån Persien (dagens Iran). Men i samband med industrialismen och dess intåg så började även mattor att fabrik tillverkas – och sakta men säkert så blev mattornas unika och egna utformningar mer och mer snarlika.

Idag finner man samma typ utav mattor i de flesta hem. Det skiljer sig sällan nämnvärt och det allra vanligaste är idag att köpa en matta i en stor möbelaffär. Men lyckligtvis finns det en räddning för dig som vill sticka ut och samtidigt få en unik matta som sätter en personlig touch på ditt hem!

Ett bra exempel på sådana mattor är patchwork, kelim och vintage mattor. Dessa mattor hittar man inte i varje butik eller hem, snarare tvärtom. Om du letar efter ovanliga, unika och otroligt läckra mattor till ett rimligt pris så ska du fortsätta läsa. Man lägger ner så mycket tid på sitt hem, men tyvärr nöjer sig så många med mattan man kan köpa runt hörnet.

Till exempel kelim-mattor framställs genom att tyg varsamt skärs sönder i bitar av varierande storlek för att sedan sys ihop igen i nya former och färger. Detta är inte bara ett mycket unikt sätt att tillverka en matta på, det är dessutom mycket miljövänligt. Ofta återanvänds nämligen lite äldre mattor till dessa ändamål – så det gamla kan bli till nytt. Dessutom så bekläds sedan kelim mattan med ett skyddande underlag utav slitstark och tålig bomull.

Sen finns det något som heter patchwork mattor, dessa är snarlika de ovanstående kelim mattorna - men det finns vissa skillnader i tillverkningsprocessen och utförandet. I en patchwork matta så bleks allt tyg innan det sen sys ihop för att till slutligen bli färglagd i en helt ny stil.

Sist men inte minst så har vi s.k. vintage mattor - det är en matta som har ett utseende som efterliknar och omfamnar den lite äldre och retroaktiga stilen. Arbetet bakom en sådan matta är ofta omfattande och mycket högkvalitativt. En vintage matta brukar också vara baserat på mycket tåliga material så att du kan ha den i ditt hem under många år.

Som du märker finns det en uppsjö utav olika modeller och typer av mattor. Men gemensamt för alla de som behandlas i ovanstående text är att de alltid har högsta kvalité, eftertänksamhet och ett mycket unikt utförande. Med en kelim, vintage eller patchwork matta är du garanterad att vara ensam med just din matta - eftersom varje matta får ett unikt utförande!  

Dessa mattor är det senaste inom design och heminredning av många anledningar. Du är inte bara garanterad en unik matta som ingen annan har, dem är dessutom handtillverkade – vilket är väldigt svårt att hitta runt om i butiker idag. Till följd av ökad popularitet bland patchwork, vintage och kelim mattor så har även mängden fabrikstillverkade modeller ökat. Dessa mattor kan ofta hittas bland de större möbelkedjorna och affärerna, men kommer som sagt stöpta i en färdig mall och tillverkade maskinellt på en fabrik.

Så vad väntar du på? Om du vill vara unik, sticka ut och få en matta som håller livet ut – köp en patchwork, kelim eller vintage matta!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Trådbackar är lösningen på dina förvaringsproblem
RUT- och ROT-avdrag på svenska
Fördelar med ergonomiska stolar
LED-lampor till spotlights
Att städa eller att låta någon annan städa