Du är inte inloggad.

Artikel

Spårledning: ett viktigt hjälpmedel för tågtrafiken

En spårledning är ett hjälpmedel med vilket man kan se ifall ett tåg befinner sig på en särskild tågsträcka. Det går till så att man skapar en kortslutning mellan två vagnsaxlar genom två reläer i spåret som ligger på en gummiplatta mot en platta av plast. Däremellan skapas en 7-voltsspänning, och när vagnsaxeln passerar kortsluts dessa reläer, vilket gör att man kan avgöra att tåget passerat.

Denna teknik uppfanns av en amerikan redan år 1870, och från början var anledningen att man ville veta om ett tåg befann sig i en växel. Det var den första delen i de omfattande säkerhetssystem som nu finns när det gäller tågtrafik.

Det finns flera anledningar till att en spårledning är så viktig. Den viktigaste anledningen är såklart säkerheten för personerna som befinner sig på tåget, samt de som vill passera en spårövergång. Man kan då garantera att inga mötande tåg finns på en viss spårsträcka, se till att tåg på samma spår inte kommer för nära varandra samt stoppa en växel från att läggas om när man vet att ett tåg kommer påverkas av det. Det är också därför som bommarna över en spårövergång fälls ned i precis rätt tidpunkt innan ett tåg passerar, för att garantera fotgängarnas säkerhet.

En annan stor fördel med en spårledning är att man mycket lättare kan planera trafiken. Det går att veta exakt var ett tåg befinner sig, vilket gör att man kan uppdatera avgångs- och ankomsttider för tågen i realtid. Detta förbättrar servicen till passagerarna betydligt, eftersom de slipper vänta förgäves på ett tåg och istället får information om precis hur mycket försenat det är. Men det finns också några nackdelar, och det är att tekniken ofta kan påverkas av till exempel fukt, åska eller löv som lägger sig på spåret, vilket kan orsaka en kortslutning utan att ett tåg passerar och resultera i en driftstörning.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

En härlig morgon i Italien
En härlig morgon i Italien
4 bästa kaffetillbehören för kaffebönor
Vetenskapen bakom stegpinnedesign
Fastighetsrätt – Möjliga tvistefrågor när du köper eller säljer hus