Du är inte inloggad.

Artikel

Tips för takomläggning

Det kan finnas många anledningar till att man vill lägga om taket på sitt hus. Om det har börjat läcka är det ett tydligt tecken på att taket måste läggas om, för att inte riskera att resten av huset påverkas. I ett sådant här läge kan taket antingen behöva en delrenovering eller kanske en helrenovering beroende på skadan. Andra skäl till att lägga om taket behöver inte vara lika stora, det kan vara att man känner för det bara. Att huset behöver ett estetiskt lyft inför att huset till exempel ska säljas.

Det är mycket att tänka på vid takomläggning då det rör sig om farligt arbete på högre höjder. Säkerheten i dessa lägen är viktigare än vanligt. Nedan följer några tips/information om vad som är bra att veta inför en takläggning.

– Tänk på att materialvalet påverkar takets livslängd. Tegeltak, fasadplåt och plåttak har helt olika livsstid så beroende på vad du är ute efter bör du fundera över materialvalet.

– Huset och dess omgivning påverkar. Bor du i stan eller ute på landet? Radhus eller villa? Beroende på läge kan valet av material skifta. Dessutom kan det vara viktigt att välja färg och material som passar in i omgivningen du bor i.

– Kolla den underliggande konstruktionen för att se att inga skador finns. Det kan även handla om att kolla så att inga skruvar eller spikar sticker upp, dessa kan förstöra vid takläggningen. Beroende på val av tak kan det ibland även behövas ytpapp för att skydda underlaget mot olika skador.

– Lägg takpannorna rätt. Det är givetvis väldigt viktigt att lägga pannorna i rätt ordning för att inget ska bli fel. Du vill förmodligen inte behöva göra om jobbet på ett bra tag. Du måste börja från rätt håll och se till att de ligger snyggt och säkert. Dessutom ska de överlappa varandra på ett stiligt sätt. Helheten kommer säga mycket om ditt tak.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Värmepumpar online
Billig skruv
Fastighetsbox för alla!
Spara energi genom fjärrvärme i stugan
Skapa ditt drömhem