Du är inte inloggad.

Artikel

Tulpaner, Sveriges populäraste blomma!

Tulpaner (Tulipa på latin) ingår i familjen liljeväxter, som är enhjärtbladiga växter. Många prydnadsblommor, som t ex tulpaner, tillhör liljeväxterna. De har en lök och breda blad.

 

Tulpaner började odlas redan på 1000-talet e Kr. Namnet Tulpan lär komma från persiskans ord för turban, vilket är ”dulband”. Nomader från Iran, Afghanistan och Kazakstan tog med sig tulpanlökar till Turkiet där de mötte sultaner som bar tulpaner på sina turbaner (informationen om denna lilla historia är hämtad från sidan Tulpanguiden.se resp. skönahem.com)

 

Under mitten av 1500-talet e Kr nådde tulpanerna Europa. Från början var det mest intresserade botaniker och samlare som intresserade sig för tulpanlökarna, men efterhand blev tulpanlöken en hett eftertraktad handelsvara. Som du vet är Nederländerna speciellt kända för sina tulpanodlingar. Det var på 1630-talet som man började odla tulpaner i kommersiellt syfte i Nederländerna. Blommorna trivdes riktigt bra i det nederländska klimatet. Handeln med tulpaner växte och Nederländerna upplevde under 1630-talet en riktig finansbubbla där det spekulerades och handlades mycket med dessa lökväxter. Man brukar säga att det rådde tulpanomani eller tulpansvindel. Det var finanskris. Den mest populär tulpanlöken ”Semper Augustus” kostade inte mindre än ca 120.000 kr! Du kan jämföra detta med ett kanalhus som vid samma period kostade ca 40.000 kr. Semper Augustus-tulpanen är en polkarandig tulpan.

 

Idag brukar man säga att det råder tulpanomani när de första krispiga tulpanerna börjar säljas i början av året. Tulpanens dag, den 15 januari, brukar vara startskottet på tulpansäsongen som varar fram till påsk. Tulpaner är omåttligt populära, faktiskt ligger blomman som nr 1 på listan över Sveriges populäraste blommor!

 

Det lär finnas ca 7.000 registrerade tulpansorter idag, så det finns en del att välja mellan. Tulpanlökarna brukar importeras från Holland, men de drivs oftast upp i svenska växthus.

 

Tulpaner finns i alla möjliga färger, dock inte blå tulpaner. En gul tulpan lär betyda ”Hopplös kärlek” på blomsterspråket. En röd tulpan är däremot en kärleksförklaring!

 

Många kända konstnärer har inspirerats av just tulpanblomman. Som exempel kan nämnas Ulrika Hydman-Valliens kända glaskonst med tulpanmönster.

 

Det brukar finnas gott om tulpanbuketter ute i livsmedelsbutikerna. Priserna på dessa buketter är oftast mycket lägre än vad tulpanerna i blomsterbutikerna kostar. Men som alltid, man får vad man betalar för. Det brukar vara bättre kvalitet på blomsterhandlarnas tulpaner, men det finns absolut undantag, så du kan ha tur.

 

Vill du överraska en vän med en härligt krispig tulpanbukett? Du kan beställa buketten snabbt och enkelt direkt på nätet och få den skickad den som ett blomsterbud hem till mottagarens adress. Din blomstergåva kommer garanterat att bli uppskattad! Det är speciellt populärt att ge bort blommor på Alla Hjärtans Dag, men ett blomsterbud brukar funka som "välgörare" när som helst under året. Förutom blommor är det poppis att ge bort choklad, nallar, smycken m m på Valentindagen. Några tips finns här.

 

Källor: olika sidor på Wikipedia, tulpanguiden.se, skönahem.com


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Spara pengar genom rabattkoder och erbjudanden
Köp bildäcken på nätet istället
Bordeaux är höstens färg
Can we get online loan with few minute
Göksäter: En Destination för Shopping och Naturupplevelser på Orust