Du är inte inloggad.

Artikel

Verner Panton

Verner Panton var en av 1900-talets mest kända danska designers. Han har formgivit många olika möbler, lampor, m.m. som idag blivit klassiker inom designvärlden.

 

Verner Panton föddes 1926 på Fyn i Danmark. Han jobbade som konstnär i Odense fram till 1944 då han flyttade till Köpenhamn. Där kom han att studera på den den Kungliga Danska Konstakademin. Efter sina studier arbetade han för Arne Jacobsen, en annan känd dansk designer, i två år, men då han ville gå sin egen väg startade han sin egen designfirma. Det var där han kom att skapa sina mest kända verk. Pantons designkarriär varade ända fram till 1970-talet. Efter det bodde han i Köpenhamn där han också dog 1998. 

 

Panton är förmodligen mest känd för ”Pantonstolen”, en s-formad stol som var gjuten i plast, något som aldrig tidigare gjorts. Han hade länge drömt om att skapa en stol som lätt kunde staplas, och ville tillverka den av plast då han tidigare använt materialet och tyckte om det. År 1960 var stolen färdig, och den blev snabbt en succé. Pantonstolen är av dansk designs mest kända ikoner, och den inkluderades i ”Den Danska Kulturkanonen” år 2006. 

 

Verner Panton har även skapat andra stolar. Några kända exempel är ”Konstolen”, ”Påfågelstolen” och ”Vilbertstolen”. Panton är även känd för de lampor han designat. Hans mest kända är förmodligen ”Globelampan”, men han har även formgivit andra t.ex. ”Flowerpot” och ”Fun”. 

 

Panton är även känd för det designarbete han gjort för olika tidningar. Han är mest känd för de framsidor han skapade åt tyska ”Der Spiegel”.

 

Du kan köpa Pantons möbler och lampor i flera inredningsbutiker på nätet. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Markarbete Stockholm
Vilka typer av tjänster gör en elektriker?
Hyresrätter hos Heimstaden
Renovering av skorsten?
Så fungerar RUT-avdraget