Du är inte inloggad.

Artikel

Bästa sättet att torka tvätten

Har du undrat över vilket som är det bästa sättet att torka tvätten på? Energimyndigheten har testat alla de vanligaste sätten att torka tvätt för att avgöra vilken metod som är mest effektiv och energisnål. En optimal torkning skulle vara om tvätten blev 100% torr och förbrukade 0 kWh el, utan att släppa ut fukt i rummet. Här kommer en snabb jämförelse.

Hängtorkning

Att hängtorka tvätten utomhus en solig sommardag är det bästa, mest miljövänliga sättet att torka tvätten på. Det är dock inte alla som har den möjligheten och ingen av oss kan göra det efter varje tvätt - Kläderna skulle frysa till is ett par gånger om året. Lufttorkning inomhus kan gå bra, men det krävs en hel del utrymme, tvättlinor och ventilering (och/eller en luftavfuktare).

  • Torktid: ca. 1-12 timmar, beroende på plats, väder, temperatur, etc.

  • Energiförbrukning: 0 kWh

Luftavfuktare

En luftavfuktare gör precis vad det låter som. Den suger i sig luft från rummet och kondenserar vattnet i luften till en kondensbehållare eller till avloppet via en avloppsslang. De fungerar bäst i slutna, ventilerade och uppvärmda utrymmen, t.ex. i en källare eller tvättstuga. Effektivast blir det om man har ett ventilationssystem som återanvänder den uppvärmda luften från luftavfuktaren. Välj en modell som har hög kondenseringseffekt, så att så lite fukt som möjligt släpps ut i rummet igen.

  • Torktid: ca. 8 timmar

  • Energiförbrukning: ca. 1,4-3,0 kWh

Torkskåp

Enligt Energimyndighetens test är torkskåp den minst effektiva metoden för att torka tvätt. Dessutom tar torkskåp upp mest utrymme! Ett modernt torkskåp med luftavfuktare använder dubbelt så mycket energi som en bra torktumlare, medan ett traditionellt torkskåp förbrukar över 2,5x mer. Torktiden är dock mycket kortare än med bara en luftavfuktare. Det finns dock nyare torkskåp från t.ex. Nimo som ska vara mer energieffektiva.

  • Torktid: ca. 2 timmar

  • Energiförbrukning: ca. 4,2 kWh

Torktumlare

En modern torktumlare i energiklass A+ eller högre, med värmepump är både det snabbaste och mest energieffektiva sättet att torka tvätten på, enligt energimyndigheten. Det finns ekodesignkrav för torktumlare som kräver att de torkar helt torrt. Det är därför det inte finns någon torkklass för torktumlare, så du kan lita på att tvätten blir torr oavsett. Därför är det viktigare att titta på saker som energiklassen (en skala från D till A+++) och torkkapaciteten (hur mycket kläder som får plats).

  • Torktid: ca. 2 timmar

  • Energiförbrukning: ca. 1,5 kWh

Slutsats

Vare sig det är torktiden, kostnaden eller miljön du fokuserar på är det alltså en torktumlare som är bäst på att torka kläderna. Om du har plats att hänga tvätt så har du säkert plats för en torktumlare också. Det finns även tvättmaskiner med inbyggd torktumlare (tvätt-torkmaskin), men tänk på att torkkapaciteten brukar vara lägre än tvättkapaciteten och att de inte är lika energieffektiva som dedikerade torktumlare.

“Torktumlare har ekodesignkrav och energimärkning men motsvarande krav saknas för luftavfuktare och torkskåp. Det kan vara en förklaring till att de inte är lika energieffektiva“ - Lovisa Blomqvist, Energimyndigheten.

Om du väljer en tvättmaskin med bra centrifugering och låg restfuktighet så torkar kläderna snabbare, vare sig du hängtorkar eller använder någon slags torkmaskin. Sikta på en restfuktighet på 44% och välj den bästa torktumlaren enligt dess energiklass, vilket innebär att det är en kondenstorktumlare med värmepumpsteknologi du letar efter.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Spabad, massagebad
Badrumsrenovering Åkersberga
Att välja elbolag
Så får ditt hem en personlig touch
Därför är dockskåp så populära leksaker