Du är inte inloggad.

Artikel

Destillering av spannmål

 

Aquavit

Aquavit, genever, gin och whisky (eller Whisky som skottarna stavar det), samt vodka och den tyska snapsen Korn är alla en del av den stora familjen av spannmålsbaserad sprit.

Namnet på denna starka skandinaviska sprit härstammar från latinets vitae (livets vatten) och var en gång beteckningen för all sprit. Den destilleras med vatten och många olika aromer såsom kummin (den mest traditionella), kanel, kryddnejlika, koriander, dill, fänkål, citronskal och stjärnanis tillsammans med ett antal "hemliga" ingredienser.

Servera aquavit mycket kallt i en kort glas, liknande ett shotglas.

Genever

Genever är det holländska nationella drycken och vad som anses vara den första typen av gin. Ordet genever utvecklats från det franska ordet Genievre (enbär), vilket inte är förvånande eftersom genever och även en del ginsorter har en arom av enbär. Förstklassig genever lagras i flera år på ekfat och är gyllengul. Holländare dricker genever kallt i små tulpanformade glas som en aperitif.

Gin

En bar skulle inte klara sig utan denna dryck. Alkoholen baseras på korn och råg och det tillsätts en blandning av örter och kryddor som anis, kardemumma, koriander, enbär och citron och apelsin essens.

Länder som är stora gin tillverkare är England, Holland och USA och har olika smak kvaliteter.

Vodka

På ryska betyder ordet vodka "liten ström." Vodka är en färglös, klar, slät och ren sprit med en neutral smak. Den är destillerad från blandningar av spannmål eller potatis. De bästa märkena består bara av spannmål (främst korn och vete och ibland råg). Styrkan varierar beroende på varumärke. Smaksatt vodka har blivit populärt och utbudet växer ständigt.

Whisky

"Whisky" kanske är den allmänna termen för den mest konsumerade spriten i världen, men du kan hitta en stor variation som bestäms av var den är producerad. Kanada, Irland, Skottland, och USA är de stora whiskyproducenterna.

Varje land producerar olika produkter och inom varje land finns en stor mångfald. Du ser också på etiketten om whiskyn är blended eller single malt. Blended whisky innehåller, som termen antyder, whisky från flera destillerier och innehåller både malt och korn whisky. Single malt, å andra sidan, är tillverkade av enbart mältat korn.

Bourbon

Bra bourbon är fyra till sex år, men en del lagras mycket längre på fat. Liksom whisky finns även bourbon som blended eller straight, det senare betyder att den har destillerats från ett enda korn och all whisky kommer från ett enda destilleri.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Pisco Sour i klassisk tappning
De 5 bästa pasta carbonara restaurangerna i Rom
Årstiderna By The Sea
Ölen i olika länder
Vad du måste känna till om öl till matlagningen