Du är inte inloggad.

Artikel

Elsäkerheten i hemmet

Hur elsäker är din hemmiljö

Grundläggande i elstiftlagen är det så att den som är ägare till en starkströmsanläggning (Fastighetsägaren) ja eventuellt DU om du är fastighetsägare. Bär ansvaret för att anläggningen är utförd säker och att löpande tillsyn sker av behörig installatör el som 2017 med en nya ellagen skall heta auktoriserad elinstallatör så att människor, husdjur och egedom skyddas på betryggande sätt. Förutom detta åligger det fastighetsägaren att se till om löpande underhåll av sin egen el-anläggning på så sätt att ovan säkerställs vid ägandet.

Det man även förundras över vid hus affärer med tanke på ovan lagstiftning hur det läggs fokus på fukt, underlägg under diskmaskin för att förebygga eventuella vattenskador, sprickor i golv och väggar mm i en byggbesiktning av fastigheten. Men näst intill obefitligt vad gäller genomgång av el-anläggningen (besiktning el) i/av fastigheten. Kanske även här ´tror´ köparen att Mäklaren har ansvaret eller säljaren. !

Med egen insyn som företagare i branschen och konkreta fakta i hur många så kallade ´hemmapulare´ som utför installationer som måste/skulle utföras av behörig installatör el för att vara enligt lagar och förordningar. Så vet vi att det finns många fastighetsägare därute som bör fundera över sin anläggning och dess skick och tidigare utförare av kompletterande el-installationer.

Som sagt ovan med den nya elsäkerhetslagens inträde 2017 som finns beskrivet på elsäkerhetsverkets hemsida kommer krav/lagen ytterliggare skärpas och förtydligas både mot fastighetsägare som installatören som jag ser bra och  även nödvändig ur allas säkerhet. I det värsta scenariot kan ju någon mista nära och kära eller hus och hem vid en elbrand.

Vid Centralen & Pennan

ELfarsan

 

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ekonomisk uppvärmning
Lampor – mer än bara verktyg för ljus
Kaffebönor står för smak
Ta kontakt med flera olika städföretag om du vill ha hjälp med flyttstädningen
Hyr skåpbil till din flytt