Du är inte inloggad.

Artikel

Så fungerar RUT-avdraget

RUT-avdrag

Det som idag kallas för RUT-avdrag infördes den 1 juli 2007 efter att ha lyfts till debatt vid åtskilliga tillfällen ända sedan oktober 2003. En av anledningarna till att detta infördes var att man ville försöka skapa fler arbetsmöjligheter.

Förkortningen RUT står för rengöring, underhåll och tvätt vilket förklarar en hel del om vad RUT-avdraget faktiskt är för något. Det är nämligen ett skatteavdrag till dem som köper tjänster som till exempel trädgårdsarbete, städning och barnpassning. Man har rätt till sammanlagt 50 000 kronor per år och per person (alltså inte per hushåll). Detta beror dock på vilka tidigare avdrag man fått och hur mycket skatt man har betalat in under årets gång.

Sedan 1 augusti 2016 har antalet tjänster som inkluderats utökat så att man nu även kan få avdrag för ännu mer inom trädgård, flytthjälp och IT-tjänster. Det gäller nu alltså bland annat flytt av bohag, packning och uppackning vid flytt, kompostering, fällning av träd, reparationer och installationer av olika datorprogram och datorer, och mycket mer!

Så funkar det

När man ska ta del av RUT-avdraget krävs det först och främst att tjänsterna som beställs är till ens egen bostad. Det är också viktigt att den man anlitar inte är någon närstående. Avdraget gäller dessutom endast på arbetskostnaderna, alltså inte till exempel material eller reseersättningar.

För dig som anlitar är det väldigt enkelt då det inte är du själv som behöver skicka in något till Skatteverket. När du får din faktura efter ett utfört arbete kommer summan redan att vara avdragen, resten sköts av företaget som jobbat hos dig.

Vill man veta hur mycket reduktion man har rätt till kan man gå in på Skatteverkets hemsida för en snabb uträkning. Där kan du även kolla om företaget du tänkt anlita är godkända för F-skatt, något som också är ett krav för att du ska bli berättigad ett RUT-avdrag. 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att välja rätt rengöringsmedel
Takläggare Stockholm
ScandiCave - Vinkylar och vinskåp
Verner Panton
De viktigaste husgeråden