Du är inte inloggad.

Artikel

Färg till screentryck

Inspiraart är ett konstnärsföretag som huserar i Stockholm med rötter från Haparanda i norr till Helsingborg i Söder. Inspiraart fokuserar på att erbjuda ett brett sortiment med konstnärsmaterial till såväl konstnärer, skolor till glada amatörer. Inspiraart utvecklades genom att Screentec blev allt större och efterfrågan på konstnärsmaterial och screentrycksmaterial ökade. Screentryck är själva kärnan hos Inspiraart då vi har många års erfarenhet av användandet och processen av att screentrycka. Denna artikel kommer att behandla hur du går tillväga för att screentrycka själv.

Ofta brukar man tala om textiltryck som kort sagt innebär tryck på textilier. Det kan vara alltifrån tryck på t-shirt till tryck på påslakan. Bara fantasin sätter stop. Screentryck, serigrafi, silkscreen är alla namn på en på tryckteknik som bygger på att färg, med hjälp av en rakle, trycks genom en tunn polyesterväv som är fastspänd i en ram. Beroende på vad du tryck på för underlag ska du ha lämplig duktäthet i screenramen: grövre duktäthet för textiltryck och tätare screenduk för pappersrtyck vilket gör att man kan återge mycket fina detaljer.

Fullständig guide till hur man screentrycker hittar du här

Kort om vilka färger man ska använda til screentryck.

Transparent färg är en pigmentfärg som används för att screentrycka ljusa textilier. Med transparent textilfärg kan man göra övertryck med flera färger för att utvinna ett stort antal nya nyanser. Transparent textilfärg för screentryck passar till alla duktätheter, 40- 120-duk.

Täckande screentrycksfärg å andra sidan läger sig ovanpå fiberna som en hinna för att täcka underliggande färg.  Täckande screenfärg används främst till mörka textilier eller vid flerfärgstryck då underliggande färg inte ska synas igenom. Täckande färg innehåller ett vitt färgpigment för att öka täckförmågan vilket medför svårighet att få till klara färger genom att blanda två redan färdigbrutna kulörer. För att undvika "smutsade" nyanser ska flytande pigment användas vid brytning av täckander screenfärger.

Bäst tryckresultat uppnås med 40-duk, men ibland är det originalet för detaljrikt för att framkallas på en så gles screenduk och då kan man gå upp till 60-duk. Vid användning av täckande färger måste man vara noga med att fylla schablonen ordentligt och dra över en tjock färgkaka mellan trycken för att detaljerna inte ska torka igen i schablonen.

I motiv där både transparenta och täckande färger ingår börjar man alltid med den transparenta, då den inte klara av att fästa på en täckande färg.

Effektfärger finns i alla möjliga varianter, var och en med olika egenskaper. Metalliska, skimrande, färger som ger mockakänsla och som sväller, som ersätter tygets ursprungliga färg eller skapar halvtransparenta ytor i textilen.

 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Underbart att byta ringar och förlovas
Isabella vill 650 - standby tält
Spela det klassiska ölspelet
Ballongflyg, var när hur
Behöver du hjälp att planera festen?