Du är inte inloggad.

Artikel

Fastighetsmarknaden på Mallorca

Som nyanländ på Mallorca för ett par år sedan slogs jag av de höga fastighetspriserna. När jag gick och tittade i mäklarnas skyltfönster låg priserna för en villa ofta över 3 miljoner euro. Hur ser prisnivån ut idag och vad finns det för utbud av fastigheter?

Tittar man på den officiella statistiken så har bostadspriserna i snitt fallit med 28,2 procent sedan toppnoteringarna i början av 2008. Genomsnittsfastigheten är idag 3,7 procent billigare idag än för ett år sedan.  Det här kan ses som ett ganska stort tapp men man ska tänka på att priserna innan 2008 steg med tvåsiffriga procenttal varje år. Det var en euforisk stämning på marknaden och priserna kunde justeras uppåt både en och två gånger för nybyggda fastigheter per halvår! Således kan nedgången vi sett de senaste åren ses som att fastighetsmarknaden nyktrat till och tagit sig ner till mer realistiska nivåer.

På Mallorca brukar mäklare prata om å ena sidan den inhemska marknaden för spanjorer som bor och jobbar på ön och å andra sidan marknaden för semesterbostäder. I de områdena med semesterbostäder är de största köpgrupperna tyskar, engelsmän, skandinaver och övriga nordeuropéer.  Tittar man på prisfallet på dessa två marknader så har det varit större på den inhemska spanska. Den Spanska ekonomin går inte längre på högvarv och arbetslösheten har ökat kraftigt. Detta har lett till stora prisnedgångar. Bankernas begivenhet till att lämna krediter har även minskat drastiskt vilket spär på denna nedgång.  Detta har dock mindre påverkat marknaden för semesterbostäder som mer påverkas av den nordeuropeiska ekonomins utveckling. Ekonomin i Tyskland har det senaste åren varit mycket stark. Detta har lett till att prisfallet blivit mindre på semesterbostäder än bostäder för året runt boende.

Ytterligare en faktor som dämpat prisfallet på Mallorca är det begränsade utbudet av semesterbostäder. På spanska solkusten har byggnadsföretag byggt tusentals semesterbostäder som nu står tomma. Hela städer med nya hus ekar tomma i vissa regioner. Hårdare regleringar och mindre yta har gjort att det inte finns ett sådant utbud på Mallorca. För tillfället byggs det väldigt lite nytt på ön vilket leder till en minskad prisreduktion på det befintliga utbudet. Priserna håller helt enkelt i sig.

En annan faktor som spelar in är den generellt sett låga belåningsgraden på semesterboende. En stor andel av ägarna till semesterbostäder på ön har ägt sina bostäder sedan 70 , 80 och 90-talet och har betalat av på sina lån. Dessa säljare är inte lika ekonomiskt pressade till att sälja sin fastighet. De sänker därför ofta inte priset utan låter fastigheten ligga ute till försäljning längre. Anledningen till att denna grupp fastighetsägare säljer är ofta att de börjar komma upp i den åldern de vill tillbaka till sina hemländer för äldrevård.

Vad finns det då för utbud av fastigheter på Mallorca? Ta gärna en titt här och gör dig din egen uppfattning om utbudet av mallorca fastigheter! Som jag tidigare skrev finns det få nybyggnadsprojekt. De flesta som finns är relativt små med får lägenheter. Det finns ett större utbud av äldre fastigheter som säljs ofta p.g.a. generationsskiften.  För semesterbostäder i anslutning till Palma eller i den mest populära sydvästra regionen av Mallorca får man betala mellan 300 – 500 000€ för en lägenhet med två sovrum, två badrum och en terrass. Priser för villor omkring Palma eller i sydväst börjar kring 1 miljon € och slutar vid 40.  Den generella prutmånen på utgångspriset är ca 5 – 8%.

Priserna är alltså fortfarande i relation till Sverige relativt höga. Detta beror på att de hållit sitt värde bra trots den spanska krisen. En investering i Mallorca ska inte ses likgiltigt med en investering på den spanska solkusten! En bostad på mallorca är en trygg investering.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Gustavsberg
Hitta lediga lägenheter i Norrköping på nätet
Parasoll Utemöbler
Vintersäkra uterummet
Renovera trappa Stockholm