Du är inte inloggad.

Artikel

Ger LCHF näringsbrist?

En vanlig fråga när man äter LCHF är ”Tycker du inte att det blir enformigt med samma LCHF-frukost varje morgon?”. Ett bra svar är ”Brukar du äta samma sak till frukost varje morgon? Tycker du inte att det blir enformigt?” Huruvida något är enformigt spelar ingen roll så länge man trivs med det, och när man inte trivs med sin frukost äter man automatiskt något annat. Det viktiga är att man inte äter exakt samma sak varje dag med alla sina måltider (så till vida de inte innehåller alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver).

Just näringsbrist brukar nämnas som ett argument mot LCHF, vilket är väldigt syniskt. Vid LCHF plockar man bort tomma kalorier som inte innehåller några näringsämnen värda namnet. Bland annat plockar man bort ris, pasta, socker och bröd. Det är snarare om man äter dessa  matvaror som man bör vara orolig för näringsbrist, eftersom man då äter mindre av näringstäta varor som kött och grönsaker. Därför blir det smått ironiskt när Livsmedelsverket (SLV) varnar för näringsbrist vid LCHF, när det i själva verket är deras kostråd som riskerar att ge näringsbrist eftersom de förespråkar tomma kalorier i pasta och ris. Extra ironiskt blir det eftersom SLV dessutom vill att minst 60 % av energiintaget ska komma från kolhydrater som pasta och ris. Risken för näringsbrist är uppenbar, och ändå påstår de att LCHF, en kost med otroligt mycket grönsaker, riskerar att ge näringsbrist.

Frukt är ett annat område som är högt värderat hos SLV. ”Minst fem frukter eller grönsaksportioner om dagen” förespråkar SLV. Det är konstigt att frukt och grönsaker allt som oftast ses som samma sak, ibland sitter ordet till och med ihop. Fruktågrönt. Till stor del innehåller de samma näringsämnen med ett stort undantag. Socker. Frukt är fullspäckat med socker. Dagens frukter har avlats fram för att vara så stora och söta som möjligt, vilket har gjort att mängden vitaminer och mineraler är betydligt mindre än förr i tiden. Grönsaker däremot har inte avlats på samma sätt, och innehåller därför ofta mer näringsämnen. Dessutom slipper man få i sig det skadliga fruktsockret som orsakar högt blodsocker, vilket i modern forskning har visat sig vara en orsak till många av våra vanliga folksjukdomar som cancer, diabetes och åderförkalkning. Dagens moderna forskning har visat att ett stort intag av socker ger både högt blodsocker och höga blodfetter. Fett däremot ger enligt forskningen inte höga blodfetter, vilket man tidigare trodde. Därför är det betydligt mer ohälsosamt att äta frukt än smör. LCHF ger inte näringsbrist.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ligg inte direkt på golvet och träna!
Tandvårdsrädsla
Riskfaktorer för Hälsporre & Plantar Fasciit
Fotvårdsprodukter för dig med diabetes
Tio anledningar till varför man ska handla smink på nätet