Du är inte inloggad.

Artikel

Kolhydrattillskott

Kolhydrattillskott har blivit allt vanligare att ta i samband med träning. Framförallt då det är mer praktiskt att ha en shaker med pulver än en macka / banan etc men främst för att det tas upp snabbare i blodet och därför att mer optimailt för muskeltillväxt.

Kolhydraterna består framförallt av laktos och tar därför upp snabbt i blodet och eftersom det är i pulverform blandat med vätska tas det upp ännu snabbare till blodet och sen ut till muskelcellerna. 

Sportdrycker brukar innehålla en hög dos av just kolhydrater men då dessa brukar kosta en del och innehåller massa andra ämnen vi inte vill ha så är kolhydrater i pulverform optimalt.

Du kan även inta kolhydrater om du kör väldigt långa styrkepass för att fylla på musklernas glykogen föråd, detta förhindrar att du börjar bryta ner musklerna istället, vilket är motsattsen vad vi vill uppnå med att gymma.

Man bör ligga på 1.1 till 1.4 g kolhydrater per kilo kroppsvikt direkt efter träning. Det finns alltså inga naktdelar med att ta kolhydrattillskott då det innehåller och är uppbyggt på precis samma sätt som t.ex. kolhydraterna i  en potatis. Du blir inte heller lika trött efter gympassen som man kan bli ibland, ( detta beror på att glykogen föråden är tömda).

Varför är just snabba kolhydrater bra och va är det för fel på långsamma som t.ex. ett grovt bröd? Jo, efter gymmet så har muskelfibrerna tömt sina glykogenivåer och de måste därför fyllas på så snabbt som möjligt för att de ska kunna byggas upp igen, därför är just kolhydrater som pulvet väldigt bra då det går snabbt ut i blodet och tas upp av muskelcellerna.

Kolhydrater i pulverform är både billigare och mer praktiskt än kolhydrater i "riktig mat" form som t.ex. bröd, bananer etc, därför rekommenderar jag dig att köpa kolhydrattillskott redan idag för att optimera din styrketräning.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Historian om Milan
FREESPINS FRÅGOR
Sportevent
Idrottspsykologer i Sverige
Kom igång med en motionscykel