Du är inte inloggad.

Artikel

Köpa hemmabio (surroundanläggning)

En hemmabioanläggning är till för att förbättra din upplevelse när du tittar på film hemma. Grunderna består av en bra TV eller projektor som bör klara HD-upplösning samt en ljudut- rustning som har minst 4 separata ljudkanaler. Det vanligaste idag är 5 kanaler (vänster front, center, höger front samt två bakkanaler). Anläggningar för 7 kanaler eller mera finns också. Då använder man sig av fyra eller flera bakkanaler. Det är även vanligt att man använder sig av en sk. subbas eller subwoofer som återger de lägsta frekvenserna. Den är i regel aktiv d.v.s att den har sin egen effektförstärkare. Har man bra fullregisters fronthögtalare som alltså går djupt i basen behöver man ofta ingen subbas. Centerhögtalare är inte heller något som man alltid behöver, speciellt  inte om du använder dig av t.ex. Carlssonhögtalare (Sonab, Carlsson, Larsen) eller liknande bred eller rundstrålande högtalare. Här får man testa sig fram själv vad som låter bäst. Genom att använda sig av ett hemmabioljussystem  så får man en mera tredimensionell lyssnarupplevelse än man får vid vanlig tvåkanalsstereo.

Om man inte tycker sig ha plats med ett antal högtalarlådor så är ett alternativ en sk. ljudlimpa (eng. soundbar) som är en avlång högtalarlåda innehållande ett antal högtalarelement. Med hjälp av simuleringar ska den kunna ersätta vanliga högtalare. Surroundeffekten blir dock inte lika bra som i en vanlig högtalaruppställning.

Man kan även njuta av surroundljud i hörlurar. Det finns mjukvara som simulerar flerkanal till vanliga hörlurar.

Det finns ett antal olika surroundformat och det är viktigt att din anläggning klarar åtminstone de vanligaste.

En bra surroundanläggning kan även fungera som en vanlig stereo där du kan njuta av dina skivor. Därför är det bra att redan från början köpa prylar som kan ge dig en god ljudkvalitet även på musik. Om du verkligen vill få ut det bästa av dina  inspelningar ställer du  in din förstärkare för ren stereo och låter således centerhögtalaren och surroundhögtalarna vara tysta. Det finns dock surroundinspelad musik på skiva (DVD-Audio, SACD).

På sajten Hemmabio kan du lära dig mera om surroundljud och vad du bör tänka på innan du köper en anläggning.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vi köper din bil inom 24 timmar!
Mästarnas mästare
Onlinedating – del av en historisk utveckling
Rock and roll och dess influenser
Bröllopsbubblor till bröllopet