Du är inte inloggad.

Artikel

Namnsdag är en dag att fira

Namnsdagen är en urgammal tradition som fortfarande hålls levande över stora delar av världen länder och är den dag då man firar den person vars namn blivit satt på ett datum i årskalendern.

Namnsdagar härstammar från början från Grekland och Rom där man firade personer som hade samma namn som de helgon man firade vissa dagar på året. Syftet med namnsdagar var att göra betydelsen mindre för födelsedagar, vilket till en början uppfattades som en hednisk och okristen aktivitet.

En annan anledning till att fira namnsdagar var för att lättare komma ihåg stora händelser på året. Jordbrukare använde till exempel namnsdagar för att hålla reda på vilka dagar de skulle sätta sina olika potatisar, vilka dagar de olika spannmålen skulle skördas eller höet tas in för säsongen. I de flesta länder är inte namnsdagen direkt förknippad med kristendomen. Namnsdagen är helt enkelt bara ett namn i en kalender som man firar. Vilka namn som finns i kalenderna skiljer sig från de olika länderna som firar namnsdagar, namnen kan till och med skilja något i olika kalendrar trots att de är avsedda för samma land.

Vissa firar namnsdag mer än andra

I Sverige firar man ofta namnsdagar men man gör det på olika sätt. Det är främst i de äldre generationerna som man anammar denna tradition medan den yngre generationen börjat glömma bort den. Kanske beror det på dagens stress eller något annat. Vissa firar varandras namnsdagar genom att skänka presenter medan andra endast säger "grattis på namnsdagen". Hur man vill fira sin namnsdag är upp till var och en men det är absolut en tradition som vi skall ta vara på i vårt land.

Att gratulera någon på namnsdagen betyder att man bryr sig om personen och att man kommer ihåg den enda dag då personen har sin namnsdag. Med andra ord så visar man att personen betyder något för en.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Texterl i Latinamerikansk Musik
Billigast el genom Kundkraft eller Elskling?
SFI öppnar upp dörrarna till ett yrkesverksamt liv i Sverige – lär dig mer om hur det fungerar
Tillbehören som är ett måste till din iPhone
Det gröna modet – vem kommer bli elbilarnas Gucci eller Chanel?