Du är inte inloggad.

Artikel

Produkter i limfog

Produkter i limfog kan användas till olika ändamål, så som sättsteg Främst används det till möbler och snickerier men även inredningsdetaljer. Limfog kan alltså vara användbart på många olika sätt, det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

Eklimfog och furlimfog kan båda användas till vangstycke och trappsteg. Det är ett tungt jobb som kräver mycket styrka vid montering. Processen från ek till limfog är lång och det finns många steg som ska passeras innan materialet är helt klart. Större delen av tiden går åt till torkning och det påverkar tillverkningstiden rejält.

Man skulle nästan kunna säga att limfog är en konstart och just ek är ett träslag som kan ses som väldigt speciellt i och med dess unika egenskaper. Att få ett växande och levande träslag att bli till färdiga limfogsskivor är som sagt en lång process som påbörjas med klyvning av stocken i ett sågverk. Här vill man helst ha tag i de stockarna som har minst kvistar.

När träet är kapat behöver det torkas för att nå rätt mognadsgrad. Eken behöver vädras i upp till ett år för att träet ska lugnas ner och för att man ska minska riskerna för att det rör på sig längre fram i tillverkningsprocessen. Men här efter är det i alla fall dags att kapa upp virket i olika delar. Dessa delar stoppas sedan in i lufttorkar för att det ska få sin slutliga form.

Men som om den här torkningen hittills inte var tillräcklig behöver träet i kanske två månader till. En vanlig tumregel är ett eken torkar ca 1 mm per dag, vilket gör att en 50 mm tjock kan behöva torka upp till 60 dagar. För att ta fram limfog som håller i väldigt många år framöver är det viktigt att använda rätt typ av hyvlar. Resultatet kommer sedan bli ett färdighyvlat ämne som är så pass rakt att det går att göra med en differens på max ett par hundradelar av en mm. Det här är givetvis ett av de mest kritiska delarna i produktionen av limfog för att det ska bli 100% tätt och hålla.

Efter hyvlingen är det dags att limma ihop materialet och här sorteras varje träbit för att säkerställa färg och att kontrasterna är så få som möjligt.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Sänggavlar på nätet
Nu är det dags för lekställning
Takläggning Stockholm
Bygg om i Malmö
Så hittar du ägaren till en bil