Du är inte inloggad.

Artikel

Säkerhetsväst för ridning

Du kommer att någon gång under din tid på ryggen på en häst att trilla av, det är något som många fruktar men som är oundvikligt om man vill börja med ridning. Rätt utrustning och rätt skydd är något man ska tänka på innan man hoppar upp och sätter sig på ryggen på hästen.

Säkerhet är något mycket viktigt när man rider, ridhjälmen är någonting självklar hos alla ryttare men något som det kan tummas lite på är en ordentlig och bra säkerhetsväst. Det är ett långt fall från sadeln på en häst och alla, såväl nybörjare som de mer rutinerade har trillat av eller kommer att trilla av hästen och en säkerhetsväst kan förebygga allvarliga skador. Säkerhetsvästen skyddar även om du råkar bli sparkad när du är oförsiktig runt hästen, klämd när du ska leda in hästen till sin box eller trampad på av hästen. Vissa kan tycker att ett vanligt ryggskydd ger nog bra skydd när du väl rider men hos vissa försäkringsbolag är det krav på att du använder en säkerhetsväst för att försäkringen skall gälla för dig. En väst skyddar inte bara ryggen den ger även ett bra skydd för magen, revbenen och de inre organen.

Det som är viktigt när man ska prova ut en säkerhetsväst är att den ska täcka bröst, nyckelben och gå två till tre centimeter nedanför revbenen. Den får inte hindra dina naturliga rörelser och den ska vara bekväm när du rider med den. Säkerhets västarna finns i tre olika nivåer, nivå 1 skyddar minst och nivå 3 skyddar bäst. Det senaste inom säkerhetsvästar för ridning är uppblåsbara västar som fungerar som en airbag som blåses upp om du trillar av hästen, denna typen av väst skyddar dock inte när du befinner dig på marken och handskas med hästen. Västen blåses upp på 0,1 sekunder och patronen aktiveras med ett dödmansgrepp som sätts fast i sadeln på hästen.

Säkerhet är O och A tänk då därför en extra gång innan du börjar rida och prioritera din säkerhet innan du gör illa dig.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ta ett steg mot en bättre miljö
Dykarbeten i Stockholm
Spöbyggnad enklare än vad du tror! Bygg ditt fiskespö
Furminator för hund och katt
Hortensia (lat. Hydrangea macrophylla)