Du är inte inloggad.

Artikel

Hortensia (lat. Hydrangea macrophylla)

Den tjusiga hortensian har sitt ursprung i Korea och Japan. Den kom till Europa någon gång på 1700-talet.
 
Vet du hur blomman fick just namnet Hortensia? Om historien om hur detta gick till är sann eller inte vet vi inte säkert, men vi tyckte det var en väldigt fin kärleksberättelse när vi läste den! Följande förklaring fick vi:
 
Monsieur Philibert de Commerson, en fransk botaniskt, planerade att följa med sin chef, Antoine Bouganville, på en äventyrlig jorden-runt-resa åren 1766 - 1769.
 
Philibert var vid tiden nyförlovad med Hortensia Baret och det var inte helt lätt att bara sticka iväg sådär utan vidare efter förlovningen. Så mycket känslor! Hortensia var kär i sin Philibert och kunde absolut inte tänka sig att vara borta från sin fästman i tre långa år. Hon var listig och klädde ut sig till pojke. Nu sökte hon jobb på båten (som kille) och fick jobbet! Dock avslöjades lurendrejeriet, men hon fick turligt nog jobba kvar på båten ändå.
 
I Fjärran Östern hittade Philibert en jättevacker blomma som han döpte efter sin käresta, Hortensia. La voilà, där fick blomman sitt fina namn! Vi förmodar och hoppas att Philibert var lika kär i Hortensia, som Hortensia var i honom:)
 
Philiberts chef hade också ett "blomnamn" till efternamn; Bouganville. Det lär vara så att Philibert upptäckte en annan fin blomma, trillingblomman, i Sydamerika och namngav denna till just Bouganville. Det var ju ett bra sätt att visa chefen tacksamhet, när nu denne var förstående nog att låta Hortensia jobba kvar på båten, trots att hon försökte luras med att "spela kille".
 
Hortensian brukar blomma praktfullt lagom till Mors Dag och är därför en populär mors-dags-blomma. Vanliga färger på blommorna är blå eller rosa.
 
Blomsterförmedlarna brukar ha fina planteringar med hortensior i sina sortiment. Du kan skicka en hortensia med ett blomsterbud ifall du vill gratulera en vän eller varför inte uppmärksamma din mamma på Mors Dag med en vacker hortensia-plantering?. Samlade tips om var du kan beställa blomsterbud på nätet finns här!
 
Källor: blomsterlandet.se, odla.nu, wikipedia.se


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Blomsterspråket - att förmedla rätt buskap
Spöbyggnad enklare än vad du tror! Bygg ditt fiskespö
Bra Kattpensionat i Stockholm
Göran Liljeberg Konst & Insekter
Ekologiska leksaker