Du är inte inloggad.

Artikel

Storstädning

Med en storstädning blir hemmet skinande rent från golv till tak och in i minsta skrymsle och vrå. Om du är som de flesta försöker du städa hemmet riktigt ordentligt minst två gånger per år. När vårsolen skiner genom fönstren, som då ofta är ganska smutsiga efter vintern, brukar städlusten falla på. Detsamma gäller på hösten, när utemöblerna ska in och man vill göra fint inne inför den långa mörka vintern. Men, det är som sagt två gånger per år. De flesta bostäder kan behöva storstädas lite oftare än så, särskilt om det finns barn i hushållet.

En storstädning är precis vad det låter som, nämligen en stor städinsats där man går igenom alla städmoment, stora som små. Storstädningen är inte bara till för att hemmet ska bli rent för stunden. En noggrann städning fungerar också som underhåll för villan, radhuset eller lägenheten. Storstädningen gör att det blir enklare att hålla rent framöver och man får också fördelen att man kan hitta och åtgärda eventuella problem, såsom skador på vitvaror och skåp, sprickor i sanitetsporslin, mögel med mera. En storstädning kan därför mycket väl sägas vara en investering i boendet.

Vad ingår i en storstädning?

De flesta städfirmor som erbjuder storstädning har ungefär samma städbeskrivning. I korthet ingår alla städmoment i en storstädning och det är egentligen lättare att säga vad som inte ingår. Generellt brukar städfirmorna undanta invändig rengöring av spis, rengöring av avlopp samt fönsterputsning, men självklart går det att beställa till dessa städmoment. Ett alternativ är annars att beställa en komplett flyttstädning. Du behöver inte vara på gång att flytta för att beställa flyttstädning!

Jämfört med en hemstädning ingår i en storstädning framför allt fler städmoment i kök och i vardagsrum/sovrum. I köket rengörs och avtorkas betydligt fler ytor och vitvaror. I vardagsrum och sovrum ingår, förutom dammsugning och våttorkning, även rengöring av element, fönsterbrädor, persienner, lampor, hyllor och tavlor. Dessutom torkar städpersonalen av fria ytor, även ovanpå skåp och garderober.

Storstädning med RUT-avdrag

En storstädning tar en del tid i anspråk, vilket gör att det kostar en slant att få hemmet rengjort från golv till tak. Med RUT-avdraget blir dock totalkostnaden klart hanterbar, även om du har en mindre plånbok. En rejäl storstädning är idag inte alls så dyr som den kunde vara tidigare. Med RUT-avdraget betalar du halva arbetskostnaden. Om timpriset normalt är 400 kr blir ditt pris alltså 200 kr per timme. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

En renare miljö
Byta däck
Skillanden mellan olika luftfilter till bilen
Klumpighet och nya kläder?
Sexleksaker är inte längre tabu