Du är inte inloggad.

Artikel

Välj rätt färg på ramen

En mycket fin fotoram kan verkligen lyfta fram fotot som den ramar in. Men lika gärna kan ramen förstöra helhetsintrycket. Allt handlar om att hitta rätt ram till rätt foto. En sak man ska tänka på är färgmatchningen.

Använd huvudfärgen

Ett mycket vanligt sätt att få rätt färg på fotoramen är att plocka upp en av de färger som finns i fotot. Är fotot på en grönskande äng som är full av vita blommor blir det snyggt att välja en ram som är i samma vita nyans som dessa.  I detta fall handlar det alltså om att lyfta upp en färg som det finns mycket av i fotot.

Använd en fokusfärg

Ett annat alternativ går även det ut på att lyfta upp en av färgerna men i detta fall väljs någon färg som inte är dominant. Har en person på sig en röd hatt kan denna färg lyftas upp i ramens färg. På detta sätt kommer åskådarens fokus dras till den röda hatten. Det kan bli mycket effektfullt men det är viktigt att komma ihåg att just en enda detalj i bilden kommer få ett betydligt större fokus än resterande del.

Tvåfärgad ram

Används två färger i ramen bör den ena matcha någon färg på fotot. I detta fall bör man ta en färg som finns till maximalt 20-25%.  Den andra färgen kan vara någon helt annan som tydligt ramar in fotot.

Att utgå från omgivningen

Att matcha ramens färger mot fotots motiv är det många som tänker på när de köper fotoram. Att man däremot kan matcha ramen mot andra saker i rummet är det färre som har i åtanke. I ett rum med mycket rosa i inredningen passar en rosa tavelram in som hand i handsken. Skulle däremot en röd ram väljas eftersom det finns rött i motivet kan det skära sig mycket mot resterande i rummet.

Använd säkra kort

De som känner sig osäker på vilken färg som blir snygg kan alltid använda de säkra färgerna. De som passar till nästan alla foton och i alla rum oavsett vilka färger som resterande inredning är i. Säkra färger är svart, vit och guld. Svart är passar visserligen till det mesta men används mer sällan i de tillfällen som det är glada människor på bilderna. Färgen kan upplevas något dämpande och därför väljs oftare vit i dessa tillfällen. Om det blir den känslan beror även på hur breda tavelramens lister är. Guld är också en färg som passar till det mesta. Färgen upplevs exklusiv och lyxigare än vit och svart vilket man bör komma ihåg vid val av motiv. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Harmony in the Heartland: Country Rocks Radios svenska symfoni
Göra fotoalmanacka? Tänk på…
Beställa kontantkort
Renovering
Översättning är inte svårt