Du är inte inloggad.

Artikel

Ventilationssystem, modell och höjd på köksfläkt - vilka regler gäller egentligen?

Att installera en ny köksfläkt kan dels hjälpa till att skapa en renare och hälsosammare luft i hemmet, men också bidra med ett nytt och modernt intryck i inredningen. En köksfläkt kan vara rostfri, svart, rund eller kantig - valmöjligheterna är oändliga. Så planerar du att installera en ny modell i ditt hem är det många fördelar som väntar dig, men det finns även vissa regler som är viktiga att ha i åtanke för att arbetet blir korrekt utfört - alltifrån vilken höjd din köksfläkt ska monteras på till vilket ventilationssystem din bostadsrättsförening kräver.

 

Vilken köksfläkt kräver din förening?

 

Marknaden ger dig möjlighet att välja bland en mängd olika typer av köksfläktar. En köksfläkt är oftast rostfri, men kan komma i olika former, färger och med varierande funktioner för att just du ska hitta en som passar ditt hem. Dessutom är olika köksfläktar anpassade för olika ventilationssystem, där den enklaste modellen att installera kallas för kolfilterfläkt. Den fungerar bra i lägenheter med centrala system eller med hus med självdrag, då den fungerar på så sätt att den suger in matos och ånga från spisen i fläktkåpan för att rena den genom kolfiltret. Enligt Boverkets regler ska den klara av att rensa bort minst 75 % av det matos som sugs in i fläktkåpan innan luften slussas ut i rummet igen. Se därför till att välja en kolfilterfläkt som klarar av detta så du inte åker på bakslag! Om du är medlem i en bostadsrättsförening eller hyresrättsförening är det också viktigt att vara noggrann med att kolla upp vilka regler som gäller inom denna innan du installerar din nya köksfläkt. Vissa godkänner inte kolfilterfläktar alls, medan vissa kräver att du installerar just en sådan modell. Har byggnaden däremot ett ventilationssystem behöver din köksfläkt först godkännas innan den kopplas till detta med hjälp av en behörig elektriker! 

 

Behöver du montera din  köksfläkt på en viss höjd över din spis?

En annan viktig detalj när du ska montera en ny köksfläkt är dess höjd. Enligt Boverkets byggregler ska det vara minst 50 cm mellan fläkt och elspis och har du en gasspis bör avståndet utökas till 65 cm. Kontrollera dock spisens effekt och placering i övrigt för att se vilka regler som gäller hemma hos dig. Placera din köksfläkt på korrekt höjd över din spis för att följa de regler som finns uppsatta, men också för att skapa en så hög brandsäkerhet och god luftkvalitet som möjligt i hemmet.

 

Hitta en välrenommerad återförsäljare

 

När du har koll på alla regler och vad som gäller i byggnaden du bor i, är nästa steg att hitta en professionell återförsäljare som erbjuder köksfläktar i den stil och med de egenskaper du efterfrågar. Ett bra tips är såklart att kolla runt med vänner och bekanta för att se om de har några bra tips och rekommendationer. Du kan också jämföra olika företag mot varandra på nätet. Vet du vad du är ute efter och har någon som kan hjälpa dig att montera den är det nämligen både smidigt och enkelt att beställa din nya köksfläkt online. Då får du nämligen en bra översikt av en mängd olika modeller och får också tillgång till ett större utbud än vad du får i många fysiska butiker. Välrenommerade företag erbjuder oftast en snabb och professionell kundtjänst där de kan hjälpa dig med alla dina frågor och funderingar så att köpet och monteringen sker på ett så bra sätt som möjligt! 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Täby
Badrumsrenovering Järna
Posters och stora ramar till bra pris
Renovera skorsten Stockholm
Ska du bygga hus?