Du är inte inloggad.

Artikel

Älskade friggebod

Tusen möjligheter

En friggebod kan användas till tusen olika saker, från bastu eller förråd till gäststuga eller tonårslya. Boden kan också vara ett uthus, växthus, garage, båthus, lekstuga eller något helt annat. Sedan den tillåtna totalytan utökades till 15 kvm för ett par år sedan har möjligheterna ökat ännu mer. Det finns otroligt många modeller och utseenden på bodarna, traditionella små röda stugor, funkismodeller, till och med arkitektritade skapelser. Material i allt från glas till trä och betong. Som friggebodsköpare kan man också vara sin egen  arkitekt, man kan designa själv på internet och få bygget hemskickat som en byggsats.

 

Några regler förståss

Visst finns det begränsningar. En friggebod får inte se ut riktigt hur som helst och får heller inte placeras var som helst. Men man får installera eldstad, ventilation, vatten och avlopp i boden, men då krävs sannolikt en bygganmälan, som man gör  hos kommunen. Och visst får man plats med ett kök i en friggebod om man vill, det finns många bra minikök i handeln. Man kan till och med få plats med både toalett och dusch. Det gäller bara att tänka smart, att utnyttja varje centimeter av ytan.

 

Funktion och flexibilitet

Ibland passar det med platsbyggda möbler och förvaringslösningar, men det finns att köpa färdigt också. Det är bara man har en fotobok från ifolor.se med sig så man är säker på att man får plats med det man vill köpa. Man kan fotografera  friggeboden, gärna med lite möbler man redan har för att skapa sig en bild. Sedan är det bara att ösa på med inredningen. Bra tips är att ha en våningssäng vid ena gaveln och sanitet och kök vi den andra. Däremellan en bäddsoffa med litet bord till. Fällbart matbord och hopfällbara klappstolar som duger både utomhus på altanen och inomhus när vädret inte tillåter uteliv.

 

 

 

Glädjen

 

Det är ju jätteroligt att bygga och inreda. En friggebod är liten så man hinner inte tröttna innan det är klart. Sedan är det lika roligt att få besök från släkt och vänner, fast det är ju inte alla som har ett stort hus med gästrum. Men en friggebod får väl de flesta husägare plats med, till och med en liten radhusträdgård räcker. Fast boden får inte stå närmare tomtgränsen än fyra och en halv meter utan medgivande från grannar och, viktigaste av allt, inte närmare huvudbyggnaden än fyra meter på grund av brandbestämmelser.

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hitta snygga dinermöbler online
Så väljer du rätt markis
Lampor – mer än bara verktyg för ljus
Köpa bil av bilhandlare eller privatperson?
ScandiCave - Vinkylar och vinskåp