Du är inte inloggad.

Artikel

Barnsängar för olika åldrar

I takt med att ditt barn växer bör du se till att sängen hon eller han sover i är av passande storlek. Under barndomsåren, upp till 18 år, kan man i stora drag säga att minst tre olika typer av barnsängar bör införskaffas. Och för varje säng som köps är det viktigt att se till att man skaffar en säng ditt barn tycker om.

1. Småbarnsåldern

För en nyfödd bebis och ett barn på två-tre år kan skillnaden verka stor, men faktum är att barn upp till två-tre år helst ska sova i samma säng som de gjorde som bebisar – nämligen i spjälsängen. Spjälsängen är till för att ge ditt barn en säker sovplats då de träribbor som omger madrassen hindrar barnet från att falla ur. En del barn vill hellre sova i en riktig säng och överger spjälsängen tidigt, medan andra barn sover tryggt och bekvämt i dessa säkra barnsängar. Exakt när det är dags att byta säng är svårt att säga då alla barn är olika.

2. Växa- och juniorsängar

När ditt barn är redo för att sova i en vanlig säng finns det gott om alternativ på marknaden. Du kan välja att antingen köpa en växasäng eller juniorsäng. En växasäng går att dra ut i takt med att barnet växer, medan en juniorsäng har ett bestämt mått som inte går att ändra. Vilket du och ditt barn föredrar beror oftast mer på design än funktion då båda dessa typer passar ett växande barn.

3. För de äldre barnen

När ditt barn är i tonåren och nästan växt klart kan det vara dags att skaffa en enkelsäng i standarmått. Alltså talar vi inte om barnsängar i sådan mening, utan om vanliga ”vuxensängar” som ska passa under tonårstiden, eller till den dag ditt barn flyttar hemifrån. Det är viktigt att alltid ha en säng som passar i storlek för ditt barn oavsett hur gammalt det är.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hitta en robotdammsugare som passar ditt hushåll
Flyttstädning
Tips för att få bra belysning när du inreder vardagsrummet
Hur rent är ditt tvättrum?
Nu är det dags för lekställning