Du är inte inloggad.

Artikel

Alternativa lån för företag och nystartade bolag

Alternativ till vanliga banklån

Att som företagare eller drivande av ett bolag vara tvungen att tillskjuta kapital är mycket vanligt. Det kan röra sig om investeringar eller om att kapital behövs för att utveckla och driva verksamheten framåt. I vanliga fall så kanske man först tänker på ett regelrätt företagslån för att kunna få det kapitaltillskott som krävs. Att få lån till ett företag är dock inte alltid det lättaste eller heller det bästa för att kunna finansiera firman. Det finns ett flertalet alternativ till företagslån att tillgå för att få in pengar till ett företag och dessa alternativ tänkte vi i denna text presentera lite närmare.

Privata lån

Något av de vanligaste sättet att tillföra pengar till firman är genom privata lån. Att låna av familj, släkt och vänner är kanske det vanligast alternativet i synnerhet om man driver någon form av familjeföretag. De flesta företag som startas i dagens läge startas med eget kapital och lån från familjen. Det man skall tänka på är dock att allting sköta denna typ av lån på ett professionellt sätt. Detta betyder att ni skall skriva papper på lånet där det tydligt framgår villkor, ränta och amortering. Upprätta ett sådant lånekontakt i minst tre exemplar.

Investerare

I en del lägen kan det vara värt att se över om företaget behöver ta in en investerare i bolaget. En investerare köper helt enkelt in sig i bolaget mot en viss summa. Detta kan även kallas för affärsänglar eller riskkapitalister, men det är bara olika namn för samma sak. En investerare kan tillföra kapital, men kan även tillföra kunskap i bolaget vilket är värt ännu mer. Om man skall ta in en investerare som skall ha avkastning av företaget är det i regel alltid bäst att ta in någon som kan tillföra bolaget mer än rent kapital.

Använd dina kundfodringar

Har du redan gjort ett antal jobb och innehar kundfodringar finns det all möjlighet att låna på dem och använda dem som säkerhet för ett lån. Detta brukar i regel kallas för fakturabelåning och är ett normalt förfarande att använda sina fakturor på. Att belåna sina fakturor gör att du snabbt kan få tillgång till kapital och kan på det sättet öka likviditeten i firman.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Låna utan UC
Sälja guld – En introduktion
Räntor på lån och vilken man ska välja
Vi hjälper dig med löpandes bokföring och redovisning - Din bokföringsbyrå | Expand U AB
Att köpa aktier på börsen