Du är inte inloggad.

Artikel

Den lättskötta garderobsblomman

Garderobsblomman är en populär krukväxt, mycket p g a att den är så lättskött. Den är dekorativ med sina blanka, gröna blad. Den kan med fördel ställas på en plats där det inte finns något direkt solljus. På vintern kräver växten endast sparsam vattning, vilket brukar uppskattas av den som inte har intresse eller tid att sköta om sina växter. Det är faktiskt ganska svårt att ta kål på en garderobsblomma, även om det finns en hel del som lyckas med det också:)

 

Garderobsblomman tillhör familjen kallaväxter (Araceae). Ett annat namn på denna populära krukväxt är smaragdblomma. I Afrika växer zamikallan vilt ute i naturen på flera ställen, på torra gräsmarker och i halvskuggiga stenområden.

 

Växtsaften hos garderobsblomman lär vara starkt irriterande. Den som får i sig denna växtsaft kan uppleva att det bränns i munnen och i svalget. Svullnad och blåsor kan också uppstå och det kan bli svårt att svälja. Andra symptom som kan dyka upp är magbesvär, ögonirritation och retning av huden.

 

Garderobsblomman är lättskött och det brukar inte vara någon kris om den torkar ut. Dock är det tillrådligt att hålla jorden lätt fuktig. Det är viktigt att inte övervattna. Zemikallan lagrar nämligen själv vatten och blir det för mycket vätska i krukan kan bladen gulna. Minska därför ner på bevattningen lite grand ifall du ser gula blad på växten. Om du vill ge din garderobsblomma lite extra omtanke kan du ge den lite växtnäring lite då och då, men inte för ofta.

 

Vill du överraska en vän med en blomma eller krukväxt, men känner att hen inte riktigt har tid med att sköta om sina växter? Då är garderobsblomman ett utmärkt val. Du kan skicka en zemikalla som ett blomsterbud hem till mottagarens adress om du vill. Det kostar strax under hundralappen i förmedlingsavgift. Kan upplevas som dyrt, men det är ett bra alternativ ifall du inte har möjlighet att överlämna krukväxten själv. Budavgiften kan du jämföra med vad det skulle kosta i bensinpengar om du själv skulle köra med blomman hem till din vän. Blomsterförmedlarna erbjuder en mängd krukväxter som kan skickas som blommogram.

 

Källor: odla.nu, wikipedia, giftinformation.se


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Borohus - Få hjälp med ditt drömhus
Smarta tips att göra med sina egna foton
Diskmaskinen tar inte in vatten
Vart och hur du ska tänka när du persienner på nätet
Badrumsrenovering Kungsholmen