Du är inte inloggad.

Artikel

En bilglasmästare utför byte av bilglas

En bilglasmästare arbetar febrilt med att reparera skadat bilglas. Det är många som behöver hjälp, för tvärtemot vad många tror så är det inte bara i personbilar det finns bilglas. Det finns även många andra fordon med glas. Trots att vindrutan sitter i en stor buss så benämns det helt enkelt som bilglas. En Bilglasmästaren är alltså även expert då det gäller byte av bilglas på bussar, de får även mycket jobb när det händer inbrott i bilar av tjuvar.

Byte av bilglas i andra fordon än bilar

Det är alltså massor av andra fordon som använder sig av bilglas. Bilglasmästaren kan skära till de flesta olika måtten i sin verkstad så att det passar de övriga. Det är trots allt yrkesförare som är mest ute på vägarna och råkar ut för flest incidenter som resulterar i byte av bilglas. Busschaufförer är mer drabbade av stenskott än lastbilschaufförer eftersom hytten på lastbilen är placerade högre upp, viktiga decimetrar. Däremot råkar lastbilschauffören ofta ut för kraftigare smällar som skadar rutan mer rejält. Det är särskilt vanligt vid lastningen som är ett kritiskt moment. En timmerstock kan lätt komma i gungning när den ska lyftas upp och av misstag träffa lastbilens vindruta.

Vilka faktorer orsaker att ett byte av bilglas måste ske?

Det är framför allt tre orsaker till att bilägaren måste uppsöka en bilglasmästare för byte av bilglas. Stenskott, olyckor och slitage, i den ordningen. Det finns flera olika tillbud som kan ske i trafiken så det är inte bara krock mellan olika fordon som orsakar skador på bilglaset. Nedblåsta träd, viltolyckor och golfbollar är andra vanliga faktorer. Med slitage menas att rutan helt enkelt slits med åren. Väder och vind, men även mänsklig omvårdnad som biltvättar nöter på på glaset och resulterar i repor. Det är inget som sker på bara ett par år utan slitage förekommer enbart på gamla årsmodeller av bilar.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Se servicehistorik på en bil
En guide till systematiskt arbetsmiljöarbete
Limfog och massivt - vad och när?
ISO 27001 kan hjälpa dig att följa GDPR och andra IT-säkerhetskrav som ställs av EU
Hur tar man fram en tydlig och bra verksamhetsplan?