Du är inte inloggad.

Artikel

Gymnasiet – det är aldrig försent

Efter nio år i grundskolan kommer eleven fram till den dag då man ska välja vilken gymnasial utbildning man ska gå. För många elever har det sedan länge varit ett självklart val. De vet exakt vilken linje de vill gå och exakt vilken skola de tänker söka. Vissa elever gör även valet att lämna sitt trygga liv i hemstaden för att gå på ett gymnasium, kanske i Stockholm, Malmö eller Göteborg. För en del av ungdomarna har till och med planerna gått längre än så. De har redan helt klart för sig vad de tänker göra efter gymnasiet. En del börjar redan under gymnasietiden att förbereda sig inför kommande högskoleutbildning medan andra vet med sig att de inte kommer att läsa vidare. När studenten är över kommer troligtvis många av dem att söka arbete som inte kräver högskoleutbildning.

Samtidigt är det är väldigt vanligt att man, som tonåring, inte har framtiden i ett klart perspektiv. Det finns många elever som grubblar på sitt gymnasieval in i det sista. Hur lätt är det egentligen som sextonåring att veta vad du ska bli när man blir stor? Skoltrötthet kan också vara en faktor som spelar in och många har då bara siktet inställt på att få börja arbeta och tjäna egna pengar.

Som tur är betyder lite ambivalens och kanske felaktiga val i unga år inte att man måste fortsätta på vald väg för evigt. Alla har möjlighet till att göra en förändring och börja om på nytt. Kanske växer en önskan fram efter en tid i arbetslivet. Vyerna har vidgat sig, du har skapat dig lite erfarenhet och plötsligt vet du vad du vill bli. Det har blivit dags att sätta sig i skolbänken igen. Men vad gör de personer som inte har godkända gymnasiebetyg? Hur kan de få behörighet till högskolan? Det är här som gymnasial vuxenutbildning kommer in i bilden. Möjlighet finns att läsa på dagtid, men för den som redan har ett arbete kan det löna sig att läsa på distans. Då kan du fortsätta att arbeta samtidigt som du studerar, vilket betyder en möjlighet att behålla jobb och därmed även lön. Utbildningarna är också CSN berättigade, vilket är bra att veta för dig som inte har någon inkomst.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Certifikat för Heta arbeten
Vikten av SFI-kurs i Sverige
Yh utbildningar i Stockholm och övriga landet
Gymnasieutbildning - en stabil grund för framtida karriär
Information till den som är ny i Sverige