Du är inte inloggad.

Artikel

Hemorrojder - Diagnosering och behandling

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är svullna ådror som ligger runt anus eller i nedre änden. Omkring 50 procent av vuxna upplevde symptomen av hemorrojder vid 50 års ålder. Hemorrojder kan antingen vara invärtes eller utvärtes. Invärtes hemorrojder utvecklas i anus eller ändtarmen. Utvärtes hemorrojder utvecklas utanför anusen.

Utvärtes hemorrojder är de vanligaste och mest besvärliga. Hemorrojder orsakar smärta, svår klåda och svårigheter att sitta. Lyckligtvis är de behandlingsbara.

Vad är symptomen på hemorrojder?
Symtom på hemorrojder inkluderar:

  • Extrem klåda runt anusen
  • Irritation och smärta runt anusen
  • Kliande eller smärtsam klump eller svullnad nära din anus
  • Läckage av avföring
  • Smärtsamma tarmrörelser
  • Blod på din vävnad efter avföring


Även om hemorrojder är smärtsamma, är de inte livshotande och går ofta bort på egen hand utan behandling. Om du har dem ofta, kan du utveckla symtom på anemi, såsom svaghet och blek hud på grund av blodförlust, även om detta är sällsynt.

 

Vad orsakar hemorrojder?

Experter är inte säkra på vad som orsakar hemorrojder att utvecklas. Möjliga faktorer är:

  • ansträngning under tarmrörelsen
  • komplikationer från kronisk förstoppning
  • sitter länge, särskilt på toaletten
  • en familjehistoria av hemorrojder

 

Riskfaktorer

Hemorrojder kan överföras genetiskt från förälder till barn, så om dina föräldrar hade hemorrojder, är du mer benägna att få dem. Konsekvent tung lyftning, övervikt eller annan konstant belastning på din kropp kan öka risken för hemorrojder.

Att stå för mycket utan att ta en paus och att sitta kan orsaka hemorrojder att utvecklas. Konsekvent analsexamarbete och diarré kan också öka risken för hemorrojder.

Du är också mer benägna att utveckla hemorrojder om du är gravid. När livmodern förstoras, pressar den på venen i tjocktarmen, vilket gör att den bucklar sig.

 

Hur diagnostiseras hemorrojder?
En visuell undersökning av din anus kan vara tillräckligt för att diagnostisera hemorrojder, för att sedan kunna utföra en behandling mot hemorrojder. För att bekräfta diagnosen kan din läkare göra en annan undersökning för att kontrollera eventuella abnormiteter inom anusen. Denna kontroll är känd som en digital rektaltest. Under detta prov sätter din läkare ett handskent och smurt finger i din rektum. Om de känner sig onormala, kan de beställa ett ytterligare test kallat sigmoidoskopi.

En sigmoidoskopi innebär att din läkare använder en liten kamera för att diagnostisera ett inre hemorrojder. Denna lilla fiberoptiska kamera, kallad sigmoidoskop, passar in i ett litet rör och sätter sedan in i din rektum. Från detta test får din läkare en tydlig bild av insidan av din rektum så att de kan undersöka hemorrojderna nära varandra.

 

Vad är behandlingsalternativen för hemorrojder?

Behandling av hemorrojder kan inträffa hemma eller på läkarmottagning.

Smärtlindring
För att minimera smärta, blötlägg i ett varmt badkar med vatten i minst 10 minuter varje dag. Du kan också sitta på en varm vattenflaska för att lindra smärtan av yttre hemorrojder. Om smärtan är outhärdlig, använd ett receptfritt medicinskt suppositorium, salva eller kräm för att lindra brinnandet och klåda.
 

Fibertillskott
Om du är förstoppad, kan du också använda ett fiberkomplement för att mildra din pall. Två vanliga tillägg av denna typ är spilkum och metylcellulosa.
 

Huskurer
Receptfria behandlingar, som hydrokortison eller hemorrojdkräm, kan underlätta ditt obehag från hemorrojder. Att ha ditt anus i ett bad 10 till 15 minuter per dag kan också hjälpa till.

Öva bra hygien genom att rengöra din anus med varmt vatten under en dusch eller bad varje dag. Men använd inte tvål, eftersom tvål kan förvärra hemorrojder. Undvik också att använda torrt eller grovt toalettpapper när du torkar efter tarmrörelsen.

Att använda en kall kompress på din anus kan hjälpa till att minska hemorrojdens svullnad. Smärtstillande medel, som acetaminofen, ibuprofen eller aspirin, kan också lindra smärtan eller obehaget.
 

Medicinska behandlingar
Om behandlingar hemma inte hjälper till med dina hemorrojder, kan din läkare rekommendera att få en gummibandligation. Denna procedur innebär att doktorn avbryter hemorrojdets cirkulation genom att placera ett gummiband runt det. Detta orsakar förlust av cirkulation till hemorrojden, vilket tvingar det att krympa. Denna procedur bör endast utföras av en sjukvårdspersonal. Försök inte detta hemma.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Bolero för damer, det användbara och eleganta plagget
Hitta en klänning för alla tillfällen
Atkins Community – en bra hjälp när du vill gå ner i vikt
Bygg upp en säljorganisation som säljer Aloe Vera-produkter
Hälsofördelar med Chlorella