Så här innan jul laddar blomsterhandeln upp med vackra julgrupper, juldekorationer, julbuketter m m. Julen är på många sätt magisk och just julblommor höjer julstämningen ytterligare några steg.
Hur sköter man då om dessa blommor på bästa sätt? Vi vill ju att de ska hålla så länge som möjligt!
Vi ger här några enkla skötseltips för amaryllis, julstjärnor och hyacinter.
Amaryllis (Hippeastrum x hortorum)
Ska du själv plantera en amaryllislök kan du börja med att sätta de torra rötterna i vatten. Du kan hälla i lite ljummet vatten i ett glas och sedan placera löken ovanför glaset så att rötterna kommer i kontakt med vattnet. Det är viktigt att det endast är rötterna som nuddar vattnet.
När du planterar amaryllislöken kan du låta ungefär hälften av löken vara ovan jord. Täck gärna botten på krukan med lecakulor för bättre dränering. Sedan kan du fylla på med vanlig blomjord och därefter bör du vattna jorden ordentligt. Nu kan du peta ner löken.
I början behöver löken värme för att rota sig. Det räcker att du ger löken vatten när jorden är torr, den behöver inte så mycket vätska.
När du efter några veckor ser att blomknoppen syns kan du ställa krukan med amaryllisen ljust. Öka vattningen något, men löken behöver fortfarande bara lite vatten. Vattnar du för mycket blir stängeln väldigt lång och lite svårhanterlig. Nu kan du njuta av att se hur amaryllisblommorna utvecklas och till slut slår ut i full prakt!
Ofta köper vi krukor med färdigplanteradeamaryllis där blomknoppen precis har börjat synas i toppen av löken eller där blommorna är på väg att slå ut. Som sagt, vattna med måtta och låt amaryllisen få ljus, så kan du njuta av dem länge.
Julstjärnor (Euphorbia pulcherrima)
Julstjärnor är nog de allra vanligaste julblommorna. Många köper dem i mängder och fyller fönsterkarmarna med dessa stämningsfulla blommor. Röda julstjärnor är vanligast, men det finns också vita och rosa.
När du köper julstjärnor, tänk på att slå in dem ordentligt innan hemtransporten om det är kallt ute. Julstjärnor tåler nämligen inte temperaturer under 15 grader. Att köpa julstjärnor som säljs utomhus bör undvikas.
Julstjärnor vill ha ljus, så fönsterkarmen är ett bra ställe om du vill att de ska stå länge. De är känsliga för kalldrag, vilket du kan tänka på när du vädrar.
Jorden skall hållas fuktig hela tiden, men du kan med fördel låta den torka upp något mellan vattningarna. För mycket vatten resulterar ofta i att bladen på julsstjärnan börjar trilla av. Använd ljummet vatten. Jorden får dock inte torka ut HELT.
Om du får tag i julstjärnor med bra kvalitet och lyckas sköta dem väl kan du njuta av dem ganska länge.
Hyacinter (Hyacinthus orientalis)
Hyacinter är mycket populära , mycket p g a dess karakteristiska och ”juliga” doft. Tyvärr är det ganska många som är allergiska mot denna starka doft, vilket kan vara bra att tänka på om du ska ge bort julblommor. Vet du inte om mottagaren är allergisk eller inte kan det kanske vara bättre att välja en annan blomma. Fråga gärna i blomsterbutiken om du är osäker på vilka blomsorter som kan framkalla allergier.
Hyacinter kan placeras en bit in i rummet. De gillar ljus, men inte direkt solljus.
Om du vill förlänga hållbarheten på en hyacint kan du ställa den svalt under natten. Jorden bör inte torka ut, men du bör vattna sparsamt.
Amaryllis, julstjärnor och hyacinter är mycket populära inslag i julgrupper, juldekorationer och jularrangemang. Om du vill ge bort en blomma till någon i jul, men inte har möjlighet att lämna över den personligen, kan du skicka ett blomsterbud. Du kan beställa ett sådant i en blomsteraffär, per telefon eller direkt online. Det sistnämnda alternativet har blivit alltmer populärt p g a enkelheten i att sitta hemma framför datorn och välja ut den ultimata julblomstergåvan. En del föredrar dock den personliga kontakten i en fysisk butik. Det ena eller andra sättet är varken bättre eller sämre. Båda brukar funka alldeles utmärkt.