Du är inte inloggad.

Artikel

Rudolf Nurejev och ballerinaskor

Nedanstående inlägg gör reklam för ballerinor.se, en portal som samlar information om skobutiker på nätet, med fokus på ballerinaskor.

 

Rudolf Nurejev

Balettdansör från f d Sovjetunionen.

Det är intressant att läsa om Rudolf Nurejevs liv och karriär. Alla människor bär på en historia och den kan vara mer eller mindre dramatisk. Rudolf Nurejevs livshistoria är lite dramatisk, men också fantastisk med tanke på den framgång han hade i sin karriär.

Rudolfs fullständiga namn var Rudolf Hametovitj Nurejev. Han föddes år 1938 i en järnvägsvagn i närheten av Irkutsk, som är en av de största städerna i Sibirien. Sedan växte han upp i Ufa, en rysk stad belägen i Basjkirien (en delrepuplik i den östlliga delen av det europeiska Ryssland, vid Uralbergen). Där började Rudolf Nurejev sin karriär som dansare genom att delta i en folklore-dansgrupp.

Rudolf hade en stor talang för dans och intresserade sig tidigt för balett. Han gick på balettskolan i Leningrad och fick anställning vid Kirovbaletten, där han arbetade som solodansör.

Livet i västvärlden lockade Rudolf Nurejev och år 1961 lyckades han hoppa av till väst när han kom till den franska flygplatsen Le Bourget i utkanten av Paris. Nu startade en kanonkarriär i balettvärlden. Rudolf Nurejev blev en väl anlitad och berömd dansör vid Royal Ballet i London. Senare jobbade han som direktör för Parisoperans balett. Han fick också roller i olika filmer. En av de mest kända är rollen som Rudolph Valentino i filmen Valentino, i regi av Ken Russell.

Tyvärr blev Rudolf Nurejev inte så gammal. Han dog i aids år 1993, 55 år gammal. Det sorgliga är att Rudolf visserligen var väldigt framgångsrik, men att dölja sin homosexualitet hela livet som han gjorde måste ha varit oerhört påfrestande för honom. 

Balettdansörer och balettdansöser använder sig av speciella balettskor. De är smidiga, mjuka, lätta och har ofta en snörning en bit upp på vaden. Balettskor, eller ballerinaskor, har sedan vidareutvecklats av skofabrikanterna till de s k ballerinor vi i idag kan köpa i modebutikerna.

De ballerinaskor som säljs i skohandeln är platta, enkla skor, med en ganska obefintlig, eller i alla fall väldigt låg klack. På ballerinor.se finns samlade tips om butiker som säljer ballerinaskor online, både dam-ballerinor och barn-ballerinor. Välkommen in på besök om du är intresserad!

 

 

Källor: wikipedia

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Back to college: skaffa dig studiestil!
Kaffets historia
Partykädd i klänning
Swix - Vintersport
Att välja örhängen till bröllop