Du är inte inloggad.

Artikel

SON DOONG GROTTA ÄR VÄRLDENS STÖRSTA GROTTA, I VIETNAM!

Ska du till Vietnam eller leta efter en upplevelse du sent kommer att glömma? 
 Då är hang Son Doong något du borde kolla in! 
 Detta är den största grottan i världen, belägen i Quang Binh-provinsen, Vietnam. Den upptäcktes 1991 av en lokal man vid namn Ho Khanh och utforskades nyligen 2009 av brittiska grottor under ledning av Howard Limbert. Namnet på grottan "Son Doong" betyder "bergsgrotta". Den skapades för 2-5 miljoner år sedan av flodvatten som tog bort kalkstenen under berget. Där kalkstenen var svag rasade taket och skapade stora takfönster! 
 Den första expeditionen stoppades av en 80 meter hög kalcitbarriär som lekfullt kallas "Vietnams mur". Det var inte förrän en annan expedition 2010, när väggen äntligen klättrades och slutet av passagen hittades, som Hang Son Doong var fast besluten att vara den största grottan i världen. 
 Hang Son Doong, som är mer än 5 kilometer lång, med sektioner upp till 200 meter långa och 150 meter breda, är tillräckligt stor för att rymma ett helt New York-block med 
0 våningar höga skyskrapor. Med en total volym på 38,5 miljoner kubikmeter överträffar den bekvämt Deer Cave i Malaysia, som förmodligen var den tidigare rekordhållaren. 80 meter höga stalagmiter, de högsta någonsin, utforskades också. 
 Dess entrékorridor är dock mycket svår att passera. Forskargruppen sa att de bara gick 6,5 kilometer ner i grottan på grund av Son Dongs höghastighetsvatten. Expeditionsresenärer behöver sex timmar för att gå från Truong Son Highway på en 10 kilometer lång skogsväg till Son Dong-grottans mynning! 
 Så kanske inte ett självklart val om du ska vandra för första gången, men definitivt något de mer erfarna borde göra!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

VÄLKOMMEN TILL Mackmyra Bruk Camping: En Idyllisk Plats för Naturelskare och Golfentusiaster
Thailand kan du resa billigt till
Hitta resor till Berlin på nätet
Passion för resor
Svenska Kronan