Du är inte inloggad.

Artikel

V75 och travet i Sverige mot de större travbanorna

Nu på lördag är det dags för V75 på Momarken Travbana som ligger i Mysen, Norge. Det är den 11:e omgången av V75 i år (2012) och vi kan konstatera att två omgångar redan ligger utanför landets gränser. Det innebär rent matematiskt att 18% av de inledande travomgångarna ligger utanför Sverige. För de som spelar på trav är detta något positivt, spelare från våra grannländer skjuter in pengar i potten vilket ökar spelvärdet och eftersom de är sämre på att tippa så är det mer pengar till oss i förlängningen ;)

Baksidan med detta är att våra mindre travbanor i Sverige får minskade chanser till att arrangera V75. Ju mer pengardrivet travet blir så kommer våra stora banor att få allt högre förtroende då de drar en större publik vilket leder till mer intäkter för travet. Detta är ju ett nödvändigt ont på något vis för att finansera travrörelsen i Sverige.

Någonstans borde dock kulturarvet finanseras – Mer tävlingar av V75-kaliber till våra mindre travbanor som Hoting, Oviken, Årjäng, mfl. De mindre sommarbanorna har en charm och en närhet till travet och hästarna som de stora travbanorna har svårt att förmedla. V75 har sedan en tid tillbaka fått extra insatta omgångar sporadiskt som körs då och då mitt i veckan – detta är möjligen ett knep för att kompensera de travbanor som får minde uppmärksamhet på sikt.

Kul vore det dock om V86 som vi är ensamma om i Sverige integrerades med våra grannländer – där alla spelar i samma pott. Möjligt att det skulle kunna bli succé, det är ju ett spel som är otroligt kul, svårt och kräver mer kunskap än V75 då det innehållet ytterligare ett lopp. Orsaken till att V75 rankas som ett bättre spel är på grund av spelvärdet, att det generar större omsättning och delar således ut mer pengar till vinnarna. För att se historiska utdelningar på V75 så kan du studera V75 resultat.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vad finns det för olika typer av golfbagar?
Träningskläder för tjejer
Historian om Milan
Koffeins påverkan på träning
Golf kring Vätterns östra strand