Du är inte inloggad.

Artikel

Viktminskning

Jag tänkte gå igenom några faktorer som avgör en effektiv viktminskning mot en misslyckad. De finns vissa faktorer som avgör hur din viktminskning kommer att sluta.

Några viktiga saker som din kropp påverkar automatiskt och som din kropp kämpar för:

  1. Din kropp är till för att spara och lagra energi, fett är sparade energikällor.
  2. Din kropp strävar efter att hålla en viss procent kroppsfett för att delvis hålla ett lagrat energilager och för att din kropp har en "invand" fettprocent.
  3. Kroppen kan börja snåla "sätta sig i svältläge" och då hålla på fettet.

1. Kroppen sparar och lagrar energi

Kollar man tillbaka i tiden så var det mycket vanligt att mat inte var en självklarhet som det är idag. Faktiskt så har det under den största delen av människans existens varit en bristvara med mat då mat var tvunget att jagas på ett eller annat sätt. Det gör att kroppen sedan lång tid tillbaka har lärt sig att mat måste lagras som extra energi ifall svält uppkommer (lagra fett). 

Sedan när det finns gott om mat passar kroppen på att lagra maten vilket resulterar i att du går upp i vikt. När det finns lite mat försöker kroppen spara och bli så energisnål som möjligt = Svårare att gå ner i vikt.

2. Kroppen strävar efter att hålla samma fettnivå.

Det är vanligt att kroppen "vänjer" sig vid att ligga på en viss vikt, viss mängd fett och finner då en balans i detta. Det gör att din kropp kommer att motarbeta en viktnedgång eller viktuppgång om förutsättningarna inte är helt rätt, dvs att du lämnar din kropp inget val. Du måste således tvinga din kropp att anpassa sig efter en ny kost- och träningsplanering. Därför är det vanligt när en kost och/eller träningsplanering inte följs speciellt noga så blir heller inga resultat speciellt synliga.

Kroppen kan vänja sig vid att ligga på en viss fettprocent och att gå upp eller ner i vikt från dag till dag gör man inte. Ligger man på ett litet över eller underskott kan kroppen reglera det något. När man försöker gå ner i vikt kommer kroppen försöka motarbeta dig.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hur nätdejtar man egentligen?
Att bli av med mjäll
Att lindra träningsvärk
Apoteket i Uppsala fokuserar på serviceinriktade tjänster
Nagelsjukdomar