Du är inte inloggad.

Artikel

Armera rätt för din gjutning

Det kanske mest grundläggande när det kommer till gjutning är att man har rätt typ av armering. För utan armering så tappar den spröda keramiska gjutningen sin hållfasthet och riskerar att gå sönder. Armering.nu skriver bland annat att vid gjutning av platta på mark, så är gjutning extra kritisk för att betongplattan inte ska riskera att självspricka, på grund av sin egen tyngd. Här använder man med fördel armeringsnät, istället för att lägga vanliga armeringsstål i kors, vilket blir både dyrare och tar längre tid.

Armeringsnät underlättar vid gjutning av platta

Som sagt om du ska gjuta en platta så är det helt klart en fördel att använda armeringsnät. Armeringsnät till platta på mark är ett sätt att fördela de spänningar som uppstår när man gjuter. För till skillnad mot en konstruktion som är avlång, så som en plint, så behöver man där enbart fördela belastningen längst en riktning. Därför är vanliga armeringsstål överlägsna i de sammanhangen. Men hos plattan på mark så har du som sagt spänningar i alla riktningar, och behöver därför kompensera detta med armering som sträcker sig i samtliga riktiningar. Sen går det betligt snabbare att lägga ut en armeringsmatta istället för att lägga ut ett stål i taget, och dessutom i alla riktningar. Det skulle nog dessutom bli alldeles för dyrt. Om man ska gjuta en konstruktion som kröker sig vid någon del, kan man använda kamstål som går att böja i den leden. Ofta får man ta lite smalare järn eftersom dessa är enklare att böja. Men har du däremot något verktyg för att böja även grövre armeringsjärn så gör du det med fördel, eftersom ett kraftigare järn tar upp större belastning.

En annan sak man ska tänka på när man gjuter och armerar, är att man blandar betongen enligt rätt proportioner. En alldeles för lös betong kommer ta alldeles för lång tid på sig att stelna. Är den å andra sidan för lite vattnad, riskerar man att vissa delar inte är fuktiga och därmed att konstruktionen blir svag i dessa punkter. Se till att du blandar väl så att armeringen lätt ligger kvar när du häller på betongen. Det är en bra tumregel att komma ihåg.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Skorstensrenovering till bra pris i Stockholm
Tillverkare av hallmöbler i Sverige
Skoförvaring på nätet
Badrumsrenoveringar i Stockholm
Badrumsrenovering Sollentuna