Du är inte inloggad.

Artikel

Att lära sig arabiska språket

Att lära sig arabiska som västerlänning kan vara svårt. Arabiska är ett afro-asiatiskt eller semitiskt språk som är nära besläktat med maltesiska,  hebreiska, arameiska samt Tigrinya och Amharic, och har en uppsjö av färgstarka dialekter. Arabiska är det officiella språket i 26 länder i mellanöstern och Nordafrika och språkets utbredning sträcker sig från Yemen till Libanon samt från Sudan till Tunisien. Arabiska är även officiellt språk i Arabiska förbundet, afrikanska unionen, FN samt NATO och är det liturgiska och intellektuella språket inom Islam.

Människor över hela världen studerar arabiska av olika anledningar: arbete, resor, familj, arv, religion, äktenskap eller vänskap med en arab, eller helt enkelt som en hobby.

Du kan enkelt börja lära dig arabiska på internet genom följande länk.

Modern standard arabiska

Om ditt intresse inte är begränsat till ett specifikt land så är det säkraste alternativet att lära sig en variant av det klassiska språk som kallas Modern standard arabiska. MSA används över hela arabvärlden, men är generellt sett begränsat till skrift och formell kontext: litteratur, tidningar, utbildning, nyhetprogram i radio/tv, politiska tal, etc.  

Klassisk (koransk) arabiska

Om du är mer intresserad av studier av islam och medeltidsarabiska så är en kurs I koransk/klassisk arabiska det du behöver. Det är arabiskan som används i den heliga Koranen, i klassiska arabiska religiösa-, intellektuella- samt lagtexter och är den arabiska som modern standard arabiska är baserad på.

Vardaglig arabiska

Om du planerar att leva i arabvärlden eller ha att göra med en specifik region eller land så kommer antagligen modern standard arabiska inte vara tillräckligt. Araber har lokala dialekter som sitt modersmål och skillnaden mellan dialekter kan vara stor nog för att leda till svårigheter att förstå varandra.  Allmänt så finns det fem generella dialektfamiljer, varje med ett antal olika dialekter som varierar från land till land, mellan städer, kvarter och till och med religioner emellen: Gulfarabiska, mesopotamsk arabiska, Levantarabiska, egyptiska arabiska samt Maghrebi arabiska.

Att lära sig det arabiska alfabetet

Det arabiska skriftspråket kan verka skrämmande till en början och vissa försöker undvika att lära sig det genom att förlita sig på transkriberingar av arabiska ord. Detta leder endast till problem senare; det är mycket bättre att strunta i transkriberingar och använda sig av skriftspråket direkt. Det bästa en kan göra är att köpa eller låna en bok på biblioteket då detta kommer bli ett långt och svårt projekt.  


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Budget studentskiva
Yrkeskompetensbevis
Marknadsundersökningskonsult Stockholm
Folkbildning
Vad lär man sig på en röjsågsutbildning?