Du är inte inloggad.

Artikel

Attityd spelar roll

I trafiken gäller samma sak som på andra platser: Det är din attityd som räknas! Folks attityder i trafiken spelar en avgörande roll för om våra vägar ska bli säkrare, men är det verkligen så enkelt att byta attityd?

Du kanske tänker att bara jag bestämmer mig för att köra säkrare och använda mindre bränsle, kanske till och med gå till fots till många platser, så har jag bytt attityd. Det stämmer inte! Människor bestämmer sig ofta för olika saker, men för det mesta handlar det inte om långvariga lösningar. Detsamma gäller i trafiken, om du bestämmer dig för att köra långsammare just nu, betyder inte det att du har ändrat din attityd. När du däremot inser, att om du överskrider den tillåtna hastighetsbegränsningen sätter du andras liv på spel ute på vägarna, och kan orsaka många olyckor i din omgivning, och när du ställer dig frågan; vad ska det nu tjäna till? Då har vi fått en verklig attitydförändring!

Det finns många aktörer som försöker påverka människors attityder i trafiken. De flesta kämpar för trafiksäkerheten på våra vägar och för vissa är det viktigt att fokusera på en hållbar utveckling. En sak som alla har gemensamt är att de har ett mål. Dessa aktörer har en vision om en säker trafiksituation där vägarna är väl underhållna.

Det finns även privata bolag som har tagit sig an utmaningen. Ett exempel är Nokian Renkaat som har startat team Hakka som erbjuder en tjänst som innebär att konsumenter har möjlighet att anmäla säkerhetsrisker och felaktigheter på vägarna. I sådana situationer kommer team Hakka till undsättning. Så mycket mer än bara sommardäck, reservdelar och batterier.

Det är sådana här initiativ som behövs. Liikenneturva gör ett fantastiskt arbete med att utbilda människor och försöker att ändra förarattityder.

De som har de största attitydproblemen är de unga förarna. Det är som om unga människor får för sig att de är oövervinnliga när de just har hämtat ut sitt körkort fram tills dess att de är med om sin första krock. Det här är absolut inte en bra attityd!

Om du vill komma fram i tid och känna dig säker på vägarna, behöver du inte köra snabbt som blixten eller göra riskabla omkörningar. Det som krävs är att du har huvudet på skaft och kan planera din tid. Det känns så skönt och lugnt om man har en bra attityd i trafiken, nästan som när man är på semester och dessutom kör man som det är tänkt att man ska köra.

Visst finns det stunder då du tänker på vad du borde och inte borde göra, men när du ändrar din attityd har du förstått hur det ligger till på allvar.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Kläder online
Från affiliate till SEO byrå
Kakaobönor och choklad
Förbättra din arbetsplats och utrusta ditt skrivbord med en dokumenthållare
Solglasögon