Du är inte inloggad.

Artikel

Bostadsvärdering

Att utföra en bostadsvärdering

Att veta värdet på sin bostad kan vara ett bra sätt att uppskatta sitt kapital på eller bra inför en framtida försäljning av en fastighet. Det finns flera anledningar till varför man kan och i vissa fall bör värdera sin bostad eller fastighet då och då. I texten som följer kommer vi ta upp några orsaker till varför man kan och bör värdera sin bostad.

Försäljning

Är du intresserad av att sälja din bostad och vill veta vilket utgångsvärde du kan ta för bostaden är det självfallet bra att låta en mäklare eller annan typ av värderingsman beräkna ett värde på bostaden. Värdet är som sagt var bara en uppskattning av vad en sådan fastighet normalt brukar kosta i området och med liknande utgångspunkter.

Bodelning eller skilsmässa

Har ni ärvt en bostad och skall dela på den eller låta någon köpa ut de andra så är det nödvändigt att låta någon värdera bostaden för att kunna få en rättvis fördelning av arvet.

Vid skilsmässa gäller samma sak om någon avser att köpa ut den andre ut bostaden.

Försäkring

Det kan vara nödvändigt att värdera fastigheter och byggnader inför försäkringar man skall teckna för det aktuella fastigheten.

Hur kan jag då värdera min bostad?

I dagens läge finns det flera mäklare som erbjuder gratis värdering utan krav på att man måste sälja eller ens sälja genom dem. De bjuder helt enkelt på en värdering, men kommer såklart att göra reklam för deras tjänster. Du kan enkelt söka på internet efter mäklare som kan ge gratis bostadsvärdering utan förbehåll eller krav.

Värderingsman

Ett annat sätt att värdera en fastighet eller större fastighet med mark är att låta en värderingsman komma och utföra värderingen. Ibland kan kommuner inneha värderingsmän eller hjälpa till att finna en, i annat fall kan man enkelt söka reda på en värderingsman i telefonkatalogen eller på nätet. Detta kan kosta några kronor, men det blir bra utfört i synnerhet om man har större mark och fastigheter som behöver värderas.

En mäklare eller en värderingsman bedömer värdet efter ett antal premisser. Med ett marknadsvärde menas det mest sannolika priset vid försäljning av objektet på en fri och öppen fastighetsmarknad. Det går alltså aldrig att slå fast ett exakt pris, vilket är viktigt att tänka på. Det exakta priset uppstår endast då en köpare betalat.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fukt som skadar hälsan
Handla trädgårdsmöbler online
Kontorsstol i hemmet
Ny bostad
Badrumsrenovering Johanneshov