Du är inte inloggad.

Artikel

Choklad - en spännade historia

Följande artikel är en annons för skickablommormedbud.se Skickablommormedbud.se ger dig köptips och guidar dig till rätt onlinebutik där godis- och blomsterbud säljs. Målsidan innehåller reklamlänkar.

 

Choklad är något som de flesta av oss tycker om. Sötheten kombinerat med den goda kakaosmaken ger en fantastisk blandning som är svår att slå. En chokladask är den perfekta gåvan till dig själv eller någon när eller kär. 

 

Det vi idag kallar choklad är inget nytt påhitt. Kakaoträd odlades för första gången på 600-talet av mayafolket i Centralamerika, men trädens bönor tros ha använts för olika ändamål i över 2 500 år. 

 

Christofer Columbus bär ansvar för chokladens spridning i Europa då han tog varan med sig hem från sina Amerika-resor. Här användes den till en början i chokladdrycker av olika slag. Runt om på kontinenten dök så kallade chokladhus upp för att sälja denna exotiska produkt som anlänt från den nya världen i väst. Det dröjde inte länge förrän choklad var en viktig del av den välbeställda européens vardagsrutin.

 

Det dröjde ända till 1847 innan de första chokladkakorna massproducerades av de brittiska affärsmännen Joseph Fry och John Cadbury. Chokladprodukter med olika smaker och fyllningar skapades snart och männens godisföretag blev omedelbart populära hos det brittiska folket. Cadburys chokladföretag finns än idag.

 

Mjölkchoklad, en av dagens mest omtyckta varianter, uppfanns senare under 1800-talet av den Schweiziska konfektyrtillverkaren Henri Nestlé. Ytterligare en innovation kom 1879 då ytterligare en schweizare, Randolph Lindt, blandade kakaosmör i sin choklad. Detta gav egenskaper som fick chokladkakan att smälta i munnen på ett underbart sätt. 

 

Flera av dessa efternamn känner du säkert igen från storföretag som fortfarande tillverkar choklad. Att beställa choklad online eller att skicka chokladbud har aldrig varit enklare. Godislådor kan anpassas efter just dina önskemål och levereras direkt till mottagarens address. Varför inte prova idag?

 

Källa: Wikipedia


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

5 saker du borde veta om grovsopor
Så förbereder du din boförsäljning
Tillverkare av hallmöbler i Sverige
Att köpa barnvagn – svårt & enkelt
En heltäckningsmatta är inte sunkig!