Du är inte inloggad.

Artikel

Välj rätt fastighetsförvaltare

Om du äger en fastighet som du hyr ut till hyresgäster är det ofta rekommenderat att ha en fastighetsförvaltare som sköter det dagliga arbetet åt dig. Det finns många bolag som arbetar med detta, men det är också väldigt många olika saker att tänka på.

Hur många fastigheter förvaltas?

En av de absolut viktigaste sakerna att ta reda på är hur många byggnader som företaget du överväger redan förvaltar. Man brukar säga att en enskild person klarar av att hantera upp mot 30-40 lägenheter eller kontor om man bortser från jobbet som krävs för bokföring och annat. Se till att mängden lägenheter du tillför inte får din förvaltare att få för många lägenheter och tvinga honom leverera ett sämre jobb.

Har förvaltaren egna lägenheter?

Om företaget förvaltar både andras och egna lägenheter är det värt att fundera på hur de kommer reagera om både deras egna fastighet och din egen har tomma lägenheter. Vilken tror du kommer bli uthyrd först och prioriterad av förvaltaren?

Kommunikationen är viktig

Om du redan i första samtalet med fastighetsförvaltaren blir avbruten ofta och de inte låter dig tala till punkt så är det ofta något man ska akta sig för. Det kan bli väldigt jobbiga diskussioner om det är en konfliktsituation om samtalstonen är som den är redan i förhandlingsprocessen.

Bestäm tillsammans 

Redan i de inledande samtalen bör det klargöras hur företaget arbetar med underhåll. Hur stora utgifter får fastighetsförvaltaren besluta om själva och vad krävs din tillåtelse för att göra? Kommer företaget att lägga på ytterligare marginal om de tar in externa företag för att hjälpa till eller lägga på ovanpå materialkostnaden?

Även om det ofta är svårt att få bort detta påslag är det värt att försöka då det kan bli en omfattande kostnad om företaget lägger på 10% på varje faktura.

Om du är ute efter en fastighetsförvaltare som vet vad det handlar om i Skåne så finns det bra hjälp att på. Läs mer om oss och våra tjänster om du behöver hjälp med att förvalta din fastighet i Helsingborg med omnejd.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Byt ut dina gamla glödlampor
Farligt att skotta bort snön från taket
Verner Panton
Ta kontakt med flera olika städföretag om du vill ha hjälp med flyttstädningen
Praktiska skolskåp