Du är inte inloggad.

Artikel

Datafångst för smidigt informationsupptag

Det finns mycket som har förändrats under det senaste årtiondet. Inte minst så har allt mer i vår omvärld blivit digitaliserat och det finns dessutom ännu mer som kommer att bli det framöver. Det allra senaste, som revolutionerat hur vi handlar varor och hur vi på olika sätt identifierar människor och produkter, är datafångst. Datafångst finns inom en rad olika branscher idag och kan innebära lite olika saker. Här kommer några av de saker som kan betecknas som datafångst.

  1. Etikettskrivare för identifikation

Om du till exempel har rest en del till olika länder världen över så har du kanske noterat att ditt boardingkort idag är speciellt tillverkat för att enkelt kunna identifieras av flygvärdinnorna när du stiger på planet. Oftast så sker det genom att ditt boardingkort har en streckkod som skannas in vid påstigning. Det är en form av datafångst.

  1. Handdatorer

Inom lagermiljöer och i större butikssammanhang används oftast en rad olika handdatorer för att på ett riktigt smidigt sätt kunna få kontroll över produkterna som finns tillgängliga, vilket gör alla processer i dessa miljöer betydligt smidigare. En handdator kombinerar oftast en streckkodsläsare med ett övrigt minne som snabbt kan ge till exempel en siffra på hur många exemplar av en produkt som finns i lagret.

  1. Dokumentöverföring

Datafångst kan också innebära att man i en maskinell process överför information i till exempel ett dokument till ett digitalt format. Tänk dig att du har tretusen ifyllda formulär som du behöver ta in i digitalt format för att bearbeta statistiskt. Då kan man genom datafångst fånga upp informationen i formulären och enkelt föra över den. Man behöver alltså inte sitta i timmar och göra detta för hand.

Detta var kortfattat några av de saker som datafångst kan innebära.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vad är viktigast för att lyckas med sökoptimering?
Hemsidor blir enklare att underhålla
Blogg Awards 2012
Undvik trasig mobil
Projektledare glömde att tidrapportera