Du är inte inloggad.

Artikel

En stallykta ger huset den rätta känslan

En stallykta är en typ av armatur, eller belysningsanordning, som går under flera olika namn som gårdslykta eller kvarnlykta. Vissa skillnader finns dock mellan gårds- och stallyktor, den förra har till exempel ofta en porslinsglob runt glödlampan. Stallyktan är en armatur som under lång tid varit vanligt förekommande på den svenska landsbygden, och det är antagligen den typ av associationer som de flesta får när de ser en stallykta. Många som har ett landställe har kanske redan en eller flera stallyktor som lyser upp knutarna, eftersom det är en av de vanligast förekommande äldre typerna av belysningsanordningar.

 

Behöver man använda sin stallykta utomhus?
Många tycker att äldre föremål som ger en gammaldags känsla passar in bra även i lägenheter i stadsmiljö, och det kan ofta bli en spännande kontrast med objekt som bryter av en i övrigt modern inredning. Den säregna formen som stallyktor traditionellt sett har, är också ganska tidlöst vacker, och kan passa in i flera olika sammanhang. För den som bor i en villa kan en stallykta se mycket trevlig ut, eftersom det är en lite ovanlig typ av belysning som ändå inte sticker ut mer än nödvändigt.

 

Var kan man köpa stallyktor?
Det finns fortfarande flera butiker och specialister på belysning som säljer stallyktor och armatur av liknande modeller. Många som väljer att sälja sina landställen som man kanske har ärvt av sina föräldrar eller släktingar, säljer också en del av inredningen och därför kan man ofta hitta lyktor och andra detaljer av olika modeller på loppmarknader eller auktioner. På internet finns det som bekant ett enormt utbud av alla möjliga inredningsdetaljer, och ett tips är att både kolla in experter på belysning och marknadsplatser som Blocket, där man ofta kan göra en del fynd. Men det finns en butik och företag som garanterat har denna typ av belysning kvar, och det är Nacka Byggnadsvård som säljer stallyktor till dig med olika material som gjutjärn, rör i järn, emaljerad plåtskärm, glödlampshållare i porslin, samt glaskupa.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Verner Panton
Ett Rent Hem - Städfirma i Stockholm
Byta fönster i Stockholm?
Vem äger bilen?
Köp en heltäckande matta till ditt vardagsrum